Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, избягал от Русия преди десетилетие поради страх от преследване, може да се сдобие с наказателно дело в Москва за нарушаване на закона на Кремъл за "чуждестранните агенти".

По информация на ТАСС руските правоохранителни органи са заявили, че имат "всички основания" да повдигнат обвинения на Каспаров, но повече подробности не се съобщават. Непримиримият критик на Кремъл може да получи до две години затвор или глоба, ако срещу него бъде образувано дело, заявиха неназовани официални представители.

Русия добави Каспаров в списъка на лицата, действащи като чуждестранни агенти, в който влизат още десетки критици на Владимир Путин. Това се случи скоро след като руският президент предприе пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от страна на Каспаров или негов говорител.

По закон чуждестранният агент е лице, което получава подкрепа от чужди държави или се намира под чуждестранно влияние и се занимава с политическа дейност в Русия.

Нормативният акт за чуждестранните агенти, който беше осъден от ЕС и Вашингтон, изисква всеки, за когото е установено, че получава подкрепа отвън или са намира под чуждестранно влияние, да се регистрира в Министерството на правосъдието и да се декларира като чуждестранен агент.

Законът освен това подлага регистрираните като такива на тежка бюрокрация и публично разкриване на информация за тях, припомня БТА.