Крайнодесни израелски министри заплашиха в събота, че ще свалят министър-председателя Бенямин Нетаняху от власт, ако той сключи примирие с "Хамас", което би сложило край на войната в ивицата Газа, без да бъде унищожена радикалната палестинска групировка, нападнала на 7 октомври Израел, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който е лидер на ултранационалистичната партия "Еврейска сила", написа в социалната платформа "Х", че ще съдейства за свалянето на коалиционното правителство.

Според него едно примирие преди пълното елиминиране на "Хамас" би било "безразсъдна" сделка, "представляваща победа за тероризма и заплаха за националната сигурност на Израел".

Съмишленикът на Бен-Гвир - министърът на финансите в коалиционното правителство Бецалел Смотрич, призова на свой ред настъплението в Газа да продължи до унищожението на "Хамас" и до освобождаването на всички държани от радикалните ислямисти израелски заложници.

Той също заплаши, че в противен случай няма да остане в това правителство.

В своя публикация в "Х" лидерът на партията "Религиозен ционизъм" заяви, че и той е против изтегляне на израелските войски от ивицата Газа по силата на евентуално временно примирие, връщане на изселените палестинци в северната част на анклава и мащабно освобождаване на пленените палестински бойци, които лежат в израелски затвори.

Бен-Гвир и Смотрич не са в израелския военновременен кабинет, сформиран от Нетаняху с началото на военните действия на Израел в Газа, припомня Ройтерс.