Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Най-добрият български тенисист, поставен под номер 10 в схемата, се наложи трудно с 6:3, 7:6 (4), 4:6, 6:4 срещу квалификанта Зизу Бергс, който се намира на 104-то място в световната ранглиста, информира БТА.

Двубоят започна в петък, но заради непрестанните валежи от дъжд над Париж беше прекъснат и се доигра в събота на корт "Филип Шатрие".    

33-годишният хасковлия загуби подаването си още в първия гейм на двубоя, но изравни при 3:3 и направи обрат при 5:3, след което сервира успешно и поведе в резултата.

Във втория сет Димитров повеждаше с пробив и 1:0 и 4:3, но се стигна до тайбрек, в който опитът на българския тенисист се оказа решителен. Крайното 7:4 дойде след прецизен удар от форхенд по обратния диагонал.

В третата част българинът загуби подаването си за 2:3, след което Бергс не допусна повече грешки при начален удар и се върна в двубоя при 6:4.

Последният сет в мача също вървеше равностойно, но Григор Димитров направи решителния пробив за крайното 6:4 от втората си възможност, а двубоят продължи 3 часа и 37 минути.      

Димитров достигна до тази фаза на "Ролан Гарос" през 2020 и 2023 година. Следващият съперник на българина ще бъде Хуберт Хуркач. Поставеният под номер 8 в схемата поляк победи с 6:3, 7:6 (0), 4:6, 6:1 канадеца Денис Шаповалов.

Българският тенисист и Хуркач са се срещали пет пъти, като Григор Димитров е спечелил всички двубои между двамата до момента. През настоящия сезон хасковлията победи поляка в три сета на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями.

В 3.06 часа сутринта в неделя след труден мач Новак Джокович също се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис.

Сърбинът, който търси 25-и трофей от Големия шлем в кариерата си, се бори доста в студената и влажна съботна вечер на "Ролан Гарос", но успя да спечели срещу италианеца Лоренцо Музети със 7:5, 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:0 в най-късно приключилия мач в историята на турнира.

Действащият шампион демонстрира желязната воля, която го направи един от най-великите играчи в тенис, за да избегне поражението във вълнуващия двубой от третия кръг, който започна едва в 22:37 часа местно време. Около 4 часа и половина по-късно в 3.06 часа сутринта в неделя сутринта, феновете, които останаха на корта, станаха на крака, за да аплодират и двамата.

"Той изигра фантастичен мач и беше много близо до победата. Имах големи затруднения, но благодарение на вашата подкрепа в четвъртия сет, показах нещо по-различно. Това беше може би най-добрият мач, който съм играл тук", каза Джокович след успеха.

Сърбинът допусна ранен пробив, но успя да вземе подаването на италианеца в четвъртия гейм в изтощителния първи сет, преди да излезе напред с решаващ пробив в 12-ия гейм, благодарение на някои невероятни отигравания в защита.

Световният номер 1 поведе с 4:1 във втората част, но отново загуби подаването си и се стигна до тайбрек. В него Музети успя да спечели три поредни точки в края и да изравни резултата.

Джокович изненадващо отстъпи с 2:6 в третия сет, но в следващите две части доминираше и след 6:3 и 6:0 затвори срещата.

"Кой ще спи сега? Не може да се спи, толкова много адреналин. Ако правите купон, идвам", пошегува се той след мача.

Световният номер 1 спечели 369-ата си победа в мач от Големия шлем, за да се изравни с Роджър Федерер на върха във вечната ранглиста.

Следващият съперник на Джокович ще бъде Франсиско Черундоло (Аржентина).

Финалистът от последните две издания на Откритото първенство на Франция по тенис и седми поставен в схемата Каспер Рууд се класира за четвъртия кръг на турнира. Норвежецът елиминира Томас Ечевери (Аржентина) с 6:4, 1:6, 6:2, 6:2.

Номер 12 Тейлър Фриц (САЩ) се нуждаеше от почти четири часа, за да победи австралиеца Танаси Кокинакис с 6:3, 6:2, 6:7(4), 5:7, 6:3 в друга среща от третия кръг.

13-ият поставен Холгер Руне (Дания) надви словака Йозеф Ковалик със 7:5, 6:1, 7:6(2) и също продължава напред.