В началото се смяташе, че става дума за единичен случай - в края на април заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов беше арестуван и задържан под стража за два месеца. По-късно властите обявиха, че го обвиняват в приемане на големи подкупи, за което го очакват до 15 години затвор, припомня АРД.

Политически мотиви?

Оказа се обаче, че това не е единичен случай. Четирима други високопоставени членове на сектора за сигурност в Русия също ги сполетяха подобни неща. Генерал-майор Иван Попов например беше командир на 58-ма армия до лятото на 2023 г., но после разкритикува големия брой жертви и начина, по който Москва води войната в Украйна, след което беше уволнен. Сега той също е обвинен в измама и злоупотреба със средства. Уволнението и последвалият арест на Попов предизвикваха обаче големи вълнения в армията - в резултат от това той бе пуснат от затвора и сега е под домашен арест.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича да се води кампания срещу представители на Министерството на отбраната. По думите му борбата срещу корупцията се води постоянно. Корупцията в руската администрация обаче далеч не е изключение, а дълбоко вкоренена практика, обяснява Маргарете Клайн от Германския институт за международна сигурност.

„Това означава, че ако някой е задържан по обвинения в корупция, в този арест винаги има и политически мотив“, казва експертката пред АРД. Защо тогава тези арести, които някои наричат „чистка“, се случват именно сега?

Закъснял резонанс от неуспехите на фронта?

Има няколко теории по въпроса. Едната е свързана с ролята на новия министър на отбраната Андрей Белоусов, който няма гръб в отбраната, тъй като е икономист по професия. Възможно е той да се опитва да се наложи по този начин. Според експертката Маргарете Клайн Белоусов може би се опитва да създаде атмосфера на несигурност и да принуди служителите в сектора да се държат лоялно към него.

Втората теория е, че се търсят изкупителни жертви, които да понесат отговорността за неуспехите на Русия на бойното поле - както в началото на войната, така и в момента.

Третото предположение, изказано от експерти, е че става дума за по-мащабен сблъсък между различните интереси и представители на сектора по отбраната, пише АРД. Вътрешното разузнаване ФСБ, външното разузнаване, националната гвардия и армията искат да се преборят за възможно най-голям дял от значително увеличения бюджет за отбрана на Русия. В армията тази година ще бъдат инвестирани около 109 милиарда евро - една трета от целия бюджет на страната.

Много пари потъват в нечии джобове

Щефан Майстер от Германския институт за външни отношения смята, че случващото се е пряка последица от развоя на войната в Украйна. Кремъл е принуден да види, че голяма част от средствата за армията изчезват чрез корупционни практики. Властите в Русия осъзнават, че има нужда от повече ефективност в производството на оръжия, а също и във военните действия по фронта.

Но точно там може да се появят нови проблеми, предполага военният анализатор Ян Матвеев от Фонда за борба с корупцията, основан от Алексей Навални. Поради уволненията и рокадите сега на възлови позиции се оказват нови хора, което поне в краткосрочен план вероятно ще затрудни комуникацията вътре в структурите по отбраната, а оттам и взимането на решения.

„Във време на репресии всеки иска да си подсигури гърба“, смята Матвеев, „защото ако направи нещо грешно, могат да го пратят в затвора или да го пенсионират преждевременно“.

В такива времена, според експерта, всеки гледа да поема колкото се може по-малко отговорност, за да си осигури спокойствие. Това може да предизвика логистични проблеми с осигуряването на някои спешни доставки за фронта.

“Демонстрация на сила”

В средносрочен план реорганизацията на руското военно министерство е лош знак за Украйна, смята Щефан Майстер. Според него случващото се е демонстрация на сила – ако Путин пожелае, той може да се отърве от всички, които му пречат. За целта има и специално звено на ФСБ, което по принцип би трябвало да следи за чуждестранни агенти в руската армия, но всъщност се използва, за да се държат въоръжените сили изкъсо.

Арестите на петимата представители на отбранителния сектор създават впечатлението, че никой вече не е в безопасност. Това е типично за авторитарни режими като руския, смята Маргарете Клайн:

„Тук не става дума за това да се арестуват хора, извършили престъпления, а за метод, с който се налага принудителна лоялност. А това работи най-добре, когато се създаде атмосфера на несигурност“.

"Дойче веле"