Ремонтът на "Дунав мост" нямало да задълбочи "кризата при преминаването", щяло да има забавяния на моменти. А 600-метровият участък от "Струма" щял да се построи преди началото на летния сезон.

Такива заявки даде служебната министърка на регионалното развитие Виолета Коритарова пред Нова тв в неделя сутрин.

"Нашите анализи показват, че няма да се задълбочи кризата при преминаването на „Дунав мост”, обяви тя.

По думите ѝ мостът ще бъде ремонтиран на части, движението по него ще се осъществява в една лента и ще се регулира от светофар.

„Има елементи от това доста сложно съоръжение, които трябва да бъдат ремонтирани изцяло и в двете ленти. Тогава мостът трябва да бъде затворен изцяло, но ще се постараем това да е за много кратко. Няма да се случи обаче в първата година на ремонта”, каза Коритарова.

Откриващата се фериботна линия щяла да компенсира натоварването в трафика.

"Това съоръжение не е ремонтирано 70 години и това вече е критично за неговата безопасност. Няма за кога да губим повече време", каза още Коритарова.

Служебната министърка твърди, че удължаването на автомагистрала „Струма”ще завърши преди началото на летния сезон, макар че не даде точни дати и не посочи какво разбира под начало на летния сезон.

„Да, те ще бъдат построени. В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон”, обеща тя.

Ремонти по магистрала "Тракия" няма да има.

"Има участъци, в които състоянието на асфалта не е добро в областите Ямбол и Сливен (и големи дупки около прохода "Траянови врата" - бел. ред). Тя се предвижда да бъде ремонтирана, но това ще стане след края на летния сезон", посочи тя. Коритарова коментира и темата с Националната детска болница в София.

За около две години - две години и половина ще има път до терена за новата детска болница. Това каза в ефира на Нова телевизия служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова-Касабова.

Докато се строи сградата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се ангажира да изгради и последната част от Околовръстния път на София. Изчакваме представители на общината да се включат в специална група, която работи по проекта, посочи министърът. 

Тя заяви, че министерството съкращава вътрешните срокове за придвижване на документацията по строежа. Има много дейности по разрушаване на стара сграда и разчистване на терена, коментира Коритарова, но не се ангажира със срок за завършването на строежа.