Украинският президент Володимир Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА, цитирана от БТА. Държавният глава заяви на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за разлика от САЩ, работи за това "страните да не вземат участие в срещата за мир".

Русия не е поканена на конференцията, която ще се проведе в Бургенщок край Люцерн на 15 и 16 юни. КНР оповести, че няма да участва, отбелязва ДПА.

В предишно изявление в Сингапур, без да назове комунистическата страна по име, Зеленски каза, че има държави, които се опитват да попречат на присъствието на други страни на срещата. Китай, който предложи свой мирен план за конфликта, смята, че все още не са налице подходящи условия за неговото уреждане. Сегашната ситуация не отговаря на очакванията на Китай и на международната общност, каза в петък в Пекин говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин. Тя поясни, че конференцията няма как да постигне своите цели, при условие че Русия не е поканена.

Според Зеленски над 100 държави и организации са потвърдили участието си. На срещата ще бъдат обсъдени размяна на затворници, продоволствената сигурност и ядрената безопасност, с цел да се изпрати предложение на Москва, обясни той.

Друга цел е връщането в Украйна на отведени в Русия деца. Зеленски обвини Москва в отвличането на 20 000 деца. Кремъл не отрича това - но твърди, че ги е "спасила" от войната.