Радвам се да бъда тук в Пловдив с всички Вас! За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. Това заяви водещият кандидат на Европейската народна партия за европейските избори Урсула фон дер Лайен на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Пловдив. Тя определи римския амфитеатър, на което се проведе събитието, като спиращо дъха с красота място.

"Този амфитеатър е бил величествен свидетел на историята през вековете. Той е и доказателство, че хората винаги са копнели за изкуство и култура. Бях впечатлена да видя днес колко древен и многолик е Пловдив. Пловдив е първият български град, който бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е постижение, с което всички можете да се гордеете", заяви фон дер Лайен.

Водещият кандидат на ЕНП за европейските избори припомни, че едно от първите й посещения в качеството на определена за бъдещ председател на Европейската комисия е било именно в България през септември 2019 г. Все още пазя много скъпи и ярки спомени от това посещение, сподели тя.

"Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък символ за нея се намира в сърцето на центъра на София: В рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа." Това каза още в речта си Урсула фон дер Лайен.

Тя подчерта, че не винаги е било така.

"Ето защо бащите и майките основатели на Европейския Съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори. Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“ в Германия, за “Национално обединение” във Франция, за „Конфедерация“ в Полша или за „Възраждане“ тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща: те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото "Съединението прави силата!", категорична беше тя.

Урсула фон дер Лайен напомни и за девиза на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.- "Съединението прави силата”. "А “Заедно” бе мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини. За една силна Европа", призова тя.

Фон дер Лайен цитира българския национален герой Христо Ботев: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. По думите ѝ независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората, като днес това важи с пълна сила за народа на Украйна.

"От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора. Никой не желае мир повече от украинския народ. Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги", допълни тя.

Водещият кандидат на Европейската народна партия благодари на председателя на ГЕРБ и на българския народ за продължаващата подкрепа за Украйна.

"Военната техника, която предоставяте, може незабавно да бъде използвана от украинците на бойното поле срещу руския агресор. Това е от изключително значение за съпротивата на Украйна. Но също така и за сигурността на  Европа. И Европа е благодарна за това", подчерта тя.

По думите й Европа трябва да отделя за отбрана повече, по-разумно и по-европейско. "Имаме нужда от силна европейска отбранителна индустрия. И аз знам, че България може съществено да допринесе за това", каза още тя и допълни, че Европа трябва да е способна да се отбранява и да защитава гражданите си, затова в следващия мандат ще определи и Комисар по отбраната.

Урсула фон дер Лайен отчете, че са изминали 17 години от присъединяването на България към Европейския съюз.

"И ние виждаме всеки ден каква история на успеха е това. За 6,5 милиона българи. Но също така и за 450 милиона европейци. Всеки ден. Успех, който постигнахме заедно. Искаме да напишем заедно и следващата глава от тази история на успеха. Искаме да завършим изграждането на нашия Съюз", категорична беше фон дер Лайен и отново благодари на Бойко Борисов за това, че постави държавите от Балканите  на първо място в политическия дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Водещият кандидат на ЕНП увери, че гласът на България се чува в Брюксел! "И ние в Брюксел се вслушваме във вас. Скъпи приятели, до изборите остават 7 дни Трябва да насърчим хората да излязат да гласуват! Нека се изправим рамо до рамо в името на просперитета, в името на сигурността и на демокрацията. И преди всичко, скъпи приятели, да се изправим рамо до рамо в името на Европа. Да живее Европа", завърши тя.

Манфред Вебер: Докато другите само създават хаос, ГЕРБ е партията на опита и стабилността!

Знам, че ГЕРБ има над сто хиляди членове и съм впечатлен от Вашата сила и страст! Ние сме по-силни от всякога!

Това каза президентът на Европейската народна партия Манфред Вебер по време на предизборното мероприятие на ГЕРБ в Античния театър в Пловдив. Той изрази своята увереност, че следващата неделя ГЕРБ ще спечели и парламентарните, и европейските избори.

"Ние ще продължим да бъдем двигателят на Европа през следващите пет години! Докато другите само създават хаос, ГЕРБ е партията на опита и стабилността", подчерта Вебер.

По думите му Бойко Борисов е истински европейски лидер с доказан опит.

"Под ръководството му  България се присъедини към Банковия съюз на ЕС, запази границите сигурни и постигна неимоверен икономически растеж. Ти даваш на България силен глас в ЕНП и в цяла Европа", обърна се Вебер към председателя на ГЕРБ.

Манфред Вебер отчете, че благодарение на доброто управление на средствата от ЕС в България бяха изградени не само големи инфраструктурни обекти като разширенията на софийското метро и автомагистрала „Тракия“, но също и домове за възрастни хора, училища и пътища в селските райони.

"ГЕРБ е истинската проевропейска партия в България. Не всяка партия може да твърди, че е управлявала България успешно. ГЕРБ може", категоричен беше той.

Президентът на ЕНП припомни, че когато е дошло време Мария Габриел да стане министър-председател, както беше договорено с партньорите от правителството, те нарушиха договорката. Те предадоха обещанието си за стабилност пред българските граждани, каза той.

Вебер предупреди, че пред смъртната опасност от крайната десница в България и Европа не можем да се допусне такава безотговорност.

"ГЕРБ е единствената партия, която може да победи крайната десница и да осигури добро управление за България! Ето защо вие ще спечелите изборите", допълни той.

Манфред Вебер уточни, че при правителството на Бойко Борисов границите на България бяха сигурни и той беше един от първите лидери, които предупредиха Европа за неконтролираната миграция.

"Спомням си, че посетих границата между ЕС и Турция с Бойко преди пет години. И двамата знаехме, че Европа се нуждае от нова миграционна политика, която гарантира безопасността на нашите граждани, приема нуждаещите се, но също така затваря границите ни за заплахите. Това ни струваше много усилия. Борихме се срещу безотговорността на крайната десница и наивността на левицата", отчете Вебер и добави: "Сега Европа има пакт за миграцията, който защитава нашите граници, както и нови споразумения с Тунис и Египет за борба с трафикантите на хора.

Скъпи приятели, това е наш успех! Другите приказват, ние намираме решения!"

Президентът на Европейската народна партия предупреди, че  работата не е свършена.

"През следващия мандат ще увеличим броя на служителите на Frontex на 30 000, за да защитим границите си. За да подсигурим границите си, трябва да направим още една крачка - и мисля, че ГЕРБ е единствената партия, която може да го направи: Необходимо ни е България и Румъния да станат пълноправни членки в Шенген! Това е добре за бизнеса, добре е за сигурността, добре е за Европа", каза още той.

В речта си Манфред Вебер спомена още, че трябва да се даде възможност на младите да останат близо до дома си и да направят родината си по-богата!

"И ние не искаме най-добрите студенти да напускат Европа и да ходят по Харвард или Оксфорд, а да създадат най-иновативните университети в Европейския съюз. Например, в нашата Европа студентите ще намерят най-добрите университети в Европа, като например в София и Пловдив. Трябва ни повече ГЕРБ, повече Мария Габриел в Европейския съюз", категоричен беше той.

Като най-важното предизвикателство, от което зависи бъдещето на Европа, Вебер определи сигурността.

"Вие, българите, добре познавате заплахата: Русия ви диша във врата, от другата страна на Черно море. Крайнодесните "Алтернатива за Германия" и "Възраждане" може да си мислят, че като са марионетки на Путин, той ще ги защитава. Събудете се! За да спрем Путин, трябва да му покажем, че сме силни, а не слаби", подчерта той.

"Скъпи Бойко, скъпа Мария, скъпи Росен, благодаря ви за лидерството за Европа и България! Скъпи приятели от ГЕРБ, благодарим ви, че сте партията на новите работни места, сигурността и Европа в България! Заедно ще победим", завърши президентът на Европейската народна партия.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ