Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом, Джон Кърби, заяви в неделя, че ако "Хамас" одобри мирния план за Газа, САЩ очакват Израел също да го приеме, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

"Това е едно израелско предложение. Очакваме, че ако "Хамас" го приеме във вида, в който им е било представено, Израел да го одобри", посочи Кърби в интервю за програмата "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си нюз.

Делегации на САЩ и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет отстояваше позицията, че израелските войски трябва да се изтеглят от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетската телевизия "Ал Кахера нюз", позовавайки се на високопоставен източник.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в неделя, че Израел няма да приеме "Хамас" да продължи да управлява Газа на който и да е етап от процеса на прекратяване на войната, и че проучва алтернативи на управлението на ислямистката групировка.

„Докато провеждаме важните си военни действия, отбранителното ведомство едновременно с това извършва оценка на алтернативи на управлението на "Хамас", каза в изявление Галант.

„Няма да приемем управление на "Хамас" в Газа на нито един етап в рамките на какъвто и да е процес, насочен към прекратяване на войната", каза министърът.