Вандали разбиха прозореца на локомотив, предназначен за пътнически влак и срязаха спирачките му. Като по чудо е предотвратен инцидент.

За случая съобщава бТВ.

87-тонната машина е била на гарата в Лом. През нощта срещу първи юни е било счупено предното стъкло. Срязани са пет маркуча от спирачната система - три маркуча за спирачките на вагоните и два за машината. Локомотивът в момента е в депо в Мездра, предстоят още огледи. 

Засега извършителите остават неизвестни.

По "стар навик" локомотивната бригада е огледала машината, преди влакът да потегли. Тогава е установено, че маркучите са срязани.

"Локомотивът е трябвало да подкара първия пътнически влак от Лом за Брусарци. При вдигането му бригадата забелязва счупването на стъклото. Маркучите са били срязани", разказва инж. Еленко Кирков, ръководител район.

По думите му срязаните маркучи оставят локомотива без всякакви спирачки.

"Ако бяхме тръгнали да закачаме машината за вагоните, инцидентът на Централна гара щеше да изглежда като детска играчка. Щеше да има много щети", категоричен е той, визирайки инцидента в София отпреди седмица, когато локомотив и влак се сблъскаха.

"Един локомотив със срязани спирачки е все едно да пуснете два автобуса без спирачки да се движат. Аз съм в железопътната система от 1997 година. За първи път такова нещо ми се случва – да се посегне на спирачна система. И в сводките не съм го виждал. Това нещо е смъртна присъда за локомотивната бригада и пътниците", допълни Еленко Кирков.