Бившата кметица Йорданка Фандъкова и управляващите доскоро Столична община от ГЕРБ са раздавали стотици безименни стикери за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона. Това обяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров днес,.

Той определи практиката като "специализирана услуга - паркирай безплатно в Синя и Зелена зона за привилегировани граждани". Кои са те обаче остава мистерия - тъй като стикерите са без име, без номер на автомобила и без причина за издаването.

Единствено е ясно за момента, че сред тях са 6-7 автомобила на КТ "Подкрепа".

"Кой живее на етажна собственост на "Ангел Кънчев" 6 и има карта за паркиране? А защо на "Ангел Кънчев" 7 нямат карти? Има адски много различни автомобили, по-интересни са 6-7 такива на КТ "Подкрепа" (синдикатът се помещава на "Ангел Кънчев" ). С какво КТ "Подкрепа" са заслужили безплатно паркиране? Смущаващото е, че една консервативна сметка показва, че само на база тези привилегировани, безименни ползватели, Център за градска моболност губи над половин милион годишно", обясни Петров.

Тази практика е била налице още от 2012 г. Само за 2022 г. са издадени над 130 подобни карти - всички с подписа на Фандъкова. 

Бойко Димитров от ПП-ДБ уточни, че само за последния мандат на Фандъкова общината е загубила няколко милиона.

"За тези пари можеше да се построи паркинг за над 100 места", подчерта той.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев нарече практиката "безплатно паркиране за близки приятели". И уточни, че всяка година кметът подписва голям брой подобни карти, но с ясно посочен ползвател, регистрационен номер на автомобила и причина. Настоящият кмет Васил Терзиев е прекратил практиката такива стикери да се издават анонимно.

 "Има ли известни журналисти, получили това право, има ли социолози, има ли мастити бизнесмени, които са получили карти за безплатно паркиране?", попита Бонев.

Димитров пък припомни друга голяма дупка в бюджета на ЦГМ - 145 млн. лв. за периода 2009-2014 г.

"За тези 145 млн. лева могат да се направят паркинги за 5000 места", сметна той. "Когато хората питат защо няма места за паркиране в София, отговорът е, че те се раздават безплатно."

ГЕРБ: За "Ангел Кънчев" №6 стикери са издавани от районни кметове на ДБ

Според бившите управляващи, които разпространиха по-късно през деня позиция до медиите, издаването на подобни карти се прави по искане на Държавна агенция "Технически операции" във връзка с тяхната дейност.

От ГЕРБ-СДС уточняват още, че новият кмет Васил Терзиев през миналия месец е одобрил 18 подобни стикера - също без регистрационен номер. 

А по отношение на 6-те броя карти за паркиране на ул. "Ангел Кънчев" 6, те са издавани по искане на районни кметове на "Средец" от ДСБ и ДБ - Мария Ачкова и Трайчо Трайков.

"Искането е въз основа на договор, сключен от район "Средец", съгласно който етажната собственост на ул. "Ангел Кънчев" №6 осигурява 200 кв. дворно място за площадка за игра към детска градина №12 срещу получаването на 6 карти за паркиране за конкретни автомобили, посочени с регистрационни номера", обясняват от ГЕРБ.

За потвърждаването на което също изпращат документи:

Според тях от ПП-ДБ-СС водят очевидна "очерняща кампания в дните преди предстоящите избори".

"Това е поредният случай, в който чрез спекулации и лъжи, управляващите от ПП-ДБ-"Спаси София" се опитват да скрият провала си в организацията на движение и паркиране в центъра на София", пишат още бившите управляващи на столицата.