Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил на закрито парламентарно заседание, че прилагането на първата фаза на предложения от САЩ план за спиране на войната в Газа, предвиждащ прекратяване на огъня за 6 седмици и освобождаване на част от заложниците на терористичната групировка "Хамас", може да започне без ангажимент да се спазят останалите фази от проектоспоразумението, предаде Ройтерс, цитирайки израелски медии.

Думите му не са официално потвърдени от властите. Ако се окажат истина, това предполага, че Тел Авив вижда възможност за първоначално прекратяване на огъня в Газа, въпреки че изключва окончателно спиране на войната, за каквото настоява "Хамас".

Вчера съветник на израелския премиер потвърди, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от преработка.

В интервю за британския вестник „Сънди таймс“ главният външнополитически съветник на Нетаняху, Офир Фалк, каза, че предложението на Байдън е "сделка, с която се съгласихме - тя не е добра, но ние много искаме заложниците да бъдат освободени, всичките".

"Има много детайли, които трябва да бъдат уточнени", посочи той, като добави, че израелските условия, включително "освобождаването на заложниците и унищожаването на „Хамас“ като геноцидна терористична организация", не са се променили.

Байдън, който първоначално подкрепяше израелската офанзива в Газа, след това открито започна да порицава големия брой цивилни жертви при операцията. В събота той представи триетапен план за прекратяване на войната, получен от правителството на Нетаняху, отбелязва Ройтерс.

Първата фаза включва прекратяване на огъня за шест седмици и връщане на част от заложниците, държани от „Хамас“, след което страните в конфликта ще преговарят за безсрочно спиране на военните действия във втората фаза, при която останалите живи пленници ще бъдат освободени, каза Байдън.

Тази последователност предполага, че „Хамас“ ще продължи да играе роля при изпълнението на условията с посредничеството на Египет и Катар. В същото време Израел остава все така решен да възобнови кампанията си за ликвидиране на групировката.