В събота бяхме обещали перфектно време, но беше мокро цял следобед. И днес ще има такива прояви главно в Централна и Североизточна България. На другите места си остава много хубав летен период с високи температури.

Това каза пред бТВ тази сутрин климатологът проф. Георги Рачев.

„Когато в Западна Европа е студено, при нас е топло. Когато при нас е студено, в Западна Европа е топло. Това е генералният принцип“, допълни той.

Той посчи колизия, наречена бавноподвижен фронт или конвергентна линия и каза, че в неин резултат се получават всички тези гръмотевични бури. "Говорихме за торнада“, напомни Рачев.

„Надявам се днес да се измъкнем, за да може сряда и четвъртък да са последните дни, в които ще има такива неща. В петък ще бъде турбо слънце с турбо жега. В събота и неделя ще е топло, отивам за гъби“, подчерта климатологът.

„В сряда и четвъртък неустойчивото време завършва. В изборния ден в неделя ще достигнем 32 градуса. През седмицата ще има много слънце. От сутрин до вечер сме закачили слънцето. Лятото ще бъде малко по-топло от нормалното“, коментира проф. Рачев.

В Пловдив в сряда и четвъртък ще има валежи, които са крайно необходими на селското стопанство. В Хасково вчера беше 35 градуса. В неделя ще бъде 33 градуса, прогнозила още той.

„22 градуса в два последователни дни е измерена температурата на морската вода. Твърдо над 20 градуса! На излизане от водата има слънце и тогава се хваща този тен като на австралийски тенисист. Не да си като черноморска опечена скумрия за три дни, а да бъдеш половин година навън и да имаш бронзов тен. Бавничко натрупан. Морето вече ни зове“, заяви проф. Георги Рачев.

Той прогнозира 34 градуса в неделя в Плевен, а коментира и най-известния курорт от съседна Турция:

„В Анталия, Турция, в сряда ще бъде 39 градуса. Минималните температури са около 26 градуса“, коментира той.

Жълт код за валежи днес в 13 области

Жълт код за интензивни валежи обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 13 области на страната. Кодът е в сила за областите Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София - област, Стара Загора, Търговище, Хасково.

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива, сочи още прогнозата на НИМХ. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са между 30° и 35°, в Северозападна България, където ще проникне по-хладен въздух - между 26° и 29°, в София - около 26°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевици, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, по високите части от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 23°, на 2000 метра - около 15°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобeдните часове ще се развива купеста облачност и през нощта срещу сряда ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който привечер ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са 22°-25°. Температурата на морската вода е 20°-22°, на север от н.Калиакра – около 18°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.