САЩ наложиха нови санкции срещу едно физическо и четири юридически лица от Иран заради връзките им с производството в страната на дронове, които след това се доставят на Русия, съобщи днес Държавният департамент на САЩ, цитиран от ДПА и БТА.

Вашингтон съобщи, че е наложил санкции на лица и компании, свързани с "разработването, производството и разпространяването на безпилотни летателни апарати (БПЛА), които иранският режим предоставя на Русия и на своите проксита и партньори, за да удължава конфликта и да дестабилизира региона".

Санкциите са издадени "едновременно с налагането на ограничения от ЕС срещу лица и компании, свързани с иранското производство на БПЛА", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Според изявлението четирите ирански юридически лица, санкционирани от САЩ, са свързани с компанията „Раян Рошд Афзар“. Физическото лице е идентифицирано като директор на Иранската организация на авиационната индустрия, подчинена на иранското министерство на отбраната и отговорна за контрола на производителите на дронове.

Страните членки от ЕС се разбраха в петък да приемат санкции срещу шест физически и три юридически лица от Иран заради ролята им в прехвърлянето на дронове на Русия за употреба в конфликта в Украйна и в изпращането на оръжия за въоръжените групировки в Близкия изток.

Банковите сметки на подложените на санкции физически лица ще бъдат замразени банковите сметки и ще им се наложи забрана за пътуване в ЕС. Освен това ще бъде забранено пряко или косвено да се предоставят средства и икономически ресурси на лицата и организациите, станали обект на санкциите.