„Наистина беше грешка от страна на финансовия министър, че не излезе още в началото и не обясни на една голяма пресконференция, на която да отговори на всички журналистически въпроси, така че на всички да им стане ясно защо е нужен този нов заем.”

 Това заяви пред бТВ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров по повод широко коментирания нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лв. Така той се присъедини към мнението на лидера на ДСБ Радан Кънев, според когото също Горанов е направил "тежък политически гаф" с начина, по който е изненадал мнозинството.

"Ефектът върху дълга е нула. Левите събират нов и стар дълг и казват: "Вижте какво става". Прави са да демагогстват, когато не е обяснено", обобщи депутатът. И продължи: "Това не е дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията, в която се намираме. Голяма част от този бъдещ заем е рефинансиране на стари заеми, някои от които още от времето на Тодор Живков”.

Димитров заяви, че не разбира реакцията на опозицията, която твърдяла, че този заем щял да нарасне до 60% от БВП.

"Когато няма факти, има демагогия", бе категоричен той.

Според него именно кабинетът „Орешарски” е теглил от швейцарската банка HSBC и е "чиста демагогия", че в момента от БСП хули същата банка.

Реформаторът твърди, че дефицитът в бюджета намалява, но не с достатъчни темпове. В момента лихвите са рекордно ниски за взимане на нов дълг, с което се обяснява и бързането. Димитров добави, че въпреки грешните действия на финансовото министерство, националните интереси трябва да се поставят на преден план и емитирането на нов дълг да се подкрепи от парламента.