Здравните системи на съседните държави изпитват затруднения, след като хиляди пациенти в критично състояние от ивицата Газа биват евакуирани за лечение със сложни травми и тежки заболявания, каза днес високопоставена служителка на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

"Вторичните ефекти върху Египет, Ливан, Сирия и непосредствените съседи на окупираните палестински територии са значителни", заяви регионалната директорка на СЗО за Източното Средиземноморие Ханан Балхв.

По-малко от половината от 36-те болници в Газа са частично функциониращи към 30 май, съобщи СЗО и добави, че по-голяма част от медицинската инфраструктура в анклава е била разрушена от израелската офанзива.

"Египет приема значителен брой пациенти, но нуждите са минимум между 7000 и 11 000 пациенти да бъдат евакуирани и да получат лечение", каза на пресконференция служителката и добави: "Тези грижи трябва да бъдат положени в специализирани болници".

Това създава напрежение за "и без това слабите здравни системи на съседните държави", добави Балхв.

"Това не е като да зашиеш разкъсна рана", каза тя, имайки предвид типичните травми на пациентите от ивицата Газа.

„Говорим за сложни фрактури, фрактури на черепа, сложни фрактури на бедрената кост, разкъсани коремни органи... Много е трудно да се намерят и бързо да се транспортират пациенти, за да получат такъв тип грижи“, посочи служителката.

По данни на СЗО от 7 май, след като Израел пое контрола над контролно-пропускателния пункт "Рафах", не са извършвани медицински евакуации.

Затварянето на граничния пункт в южната част на ивицата Газа също така е засегнало значително способността на СЗО да доставя основни медицински материали в анклава, посочва Ройтерс.