НАТО разработва множество "сухопътни коридори", за да изпрати американски войски и бронирана техника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от БНР.

Един от тези коридори минава и през България. 

Американски войници ще кацнат на едно от пет избрани пристанища в Северна Европа, предимно в Нидерландия и ще бъдат насочени по предварително планирани логистични маршрути към Германия и Полша, за да се изправят срещу евентуална атака от страна на Москва, казаха официални лица пред "Дейли телеграф". 

Това идва на фона на предупрежденията на висшите ръководители на алианса, че западните правителства трябва да се подготвят за конфликт с Русия през следващите две десетилетия. 

Логистичните маршрути се превърнаха в ключов приоритет, откакто лидерите на НАТО се съгласиха да подготвят 300 000 войници в състояние на висока готовност за защита на алианса на срещата на върха във Вилнюс миналата година.

Ако северноевропейските пристанища обаче бъдат засегнати от руски удари, алиансът може да използва пристанища в Италия, Гърция и Турция. 

От италианските пристанища американските войски могат да бъдат транспортирани по суша през Словения, Хърватия до Унгария, която граничи с Украйна.

Съществуват подобни планове за транспортиране на сили от турски и гръцки пристанища през България и Румъния, за да достигнат до източния фланг на алианса. Освен това се изготвят планове за транспортиране на войски през пристанища на Балканите, както и през Норвегия, Швеция и Финландия.