Националните отбори на Румъния и България завършиха 0:0 в контролна среща, която се игра на стадион "Стяуа" в Букурещ. Това беше пети мач на селекционера Илиан Илиев и четвърто равенство, като все още лъвовете не са претърпели поражение в този период.

Вратарят Иван Дюлгеров има огромна заслуга за равенството, след като пет минути след началото на второто полувреме спаси дузпа на Денис Ман.

За румънците предстои в петък контролна среща с тима на Лихтенщайн и след това те ще пътуват за Германия за участие в Европейското първенство. Българите пък в събота гостуват на Словения в последна проверка преди началото на Лигата на Нациите през септември.

В исторически план румънците имат два пъти повече победи от България в преките двубои. До този мач балансът беше 18 победи за домакините, 6 равенстна и 9 за българите. Последната победа на Румъния над България обаче е от далечната 1989-а година, когато с гол на Георге Попеску те надделяват с 1:0.

Още във 2-ата минута атака от дясно изведе Разван Марин на 7-8 метра. Дюлгеров обаче извади изстрела му в ъглов удар. Българите отговориха с фаул от Кирил Десподов, но пасът му за Костадинов се оказа дълъг.

В 18-ата минута Денис Драгуш получи дълга топка, но за щастие на българския тим румънският нападател се затвори и изпрати топката в малката мрежичка от външната страна. Веднага след него Денис Ман при контраатака стреля, но ударът беше блокиран в корнер.

Минута преди края на първата част домакините можеха да накажат българската защита в най-чистата ситуация до момента. Дълга топка се оказа трудна за Алекс Петков, той изпусна Драгуш, който по диагонала от 8-9 метра стреля в аут.

Началото на второто полувреме беше за домакините, които пренесоха събитията пред българската врата. И в 50-ата минута получиха дузпа, след като капитанът им Николае Станчу беше повален близо до аутлинията от Живко Атанасов. Съдията посочи бялата точка, но вратарят Дюлгеров показа сериозна класа и спаси изстреляната долу в дясно топка от Денис Ман.

Три минути по-късно българите създадоха чудесна възможност, но вратарят Флорин Ница показа самообладание. Живко Атанасов след статично положение върна топката на 7-ия метър. Александър Колев бе в много трудна позиция, но стреля. Ница обаче спаси удара от упор.

След 65-ата минута румънците опитаха да вдигнат темпото и да застрашават по-често, най-вече от ляво българската врата. В 70-ата минута Янис Хаджи завърши многоходова атака с изстрел по земята, но Дюлгеров сигурно улови. В следващите минути румънците изпълниха поредица от ъглови удари и фаулове от страничната линия. Вратарят Дюлгеров, снажните Алекс Петков, Живко Атанасов и Костадинов обаче взеха повечето топки.

България можеше да грабне победата пет минути преди края, но Мартин Минчев стреля слабо и точно в ръцете на вратаря, след като Юсеин му подаде. В 90-ата минута пък Илиан Илиев можеше от фаул да вкара, но стреля пак слабо и в ръцете на вратаря Ница.