Компанията "Болт" (Bolt) пуска над 800 скутера (тротинетки) по улиците на София от днес, съобщават от фирмата. Компанията планира да разшири услугите си в Бургас, Варна и Пловдив, предава БТА.

Валерий Романов, регионален мениджър "Микромобилност" в "Болт" за Източна Европа, заяви: "Благодарни сме на София за доверието, което прояви към Bolt. Очакваме с нетърпение да започнем съвместната си работа за формиране на отговорни навици за каране и микромобилност през идните години, както и да предоставяме споделени скутери на достъпни цени на нашите клиенти. Преди първото каране всеки клиент трябва да се регистрира в нашата платформа, като за целта трябва да има навършени 18 години. Усъвършенстваната ни GPS система контролира начина на паркиране и каране на нашите скутери, за да гарантира, че всички по улиците са в безопасност".

Ползването на скутерите става през приложението Bolt, което може да се изтегли от "Гугъл Плей" (Google Play) или "Епъл Стор" (Apple Store). Скутерът може да бъде отключен чрез сканиране на Кю Ар (QR) кода върху него. При първото използване приложението ще покаже на потребителя инструкции как да кара и паркира скутера безопасно. Отключването на скутера ще бъде безплатно, а всяка минута по време на пътуването ще се таксува по 0,20 лв., съобщават още от компанията. След пристигане при дестинацията водачите могат да паркират скутера на безопасно място на улицата, за предпочитане в близост до стойка за велосипеди. 

Към момента "Болт" предлага скутери в над 250 града в 25 държави в Европа и планира да разшири дейността си в още държави и градове през този сезон.