"Планът, който сме представили, предвижда към май 2028 г. Националната многопрофилна болница за активно лечение на детски заболявания да бъде факт."

Това обяви в сряда на брифинг в МС служебната здравна министърка Галя Кондева по отношение на изграждането на станалата вече прословута, заради постоянните несбъдващи се обещания на поредица от правителства, национална детска болница.

На фона на други скандали, свързани със случая "Сребреница" и указания за гласувания, давани от премиера Димитър Главчен, както и на даденото и после отменено противоречино решение за изграждане на частно лебечно заведение в София "Мама и аз", служебният кабинет декларира засилена публична ангажираност по отношение на бълдещата национална детска болница.

"Ние ще положим съвместно с всички институции, които са ангажирани в този процес, необходимите усилия за това", обяви още Кондева днес, въпреки че хоризонтът на действие на служебното правителство се очаква да не е още много дълъг при положение, че изборите предстоят след няколко дни.

Служебното правителство е одобрило график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София, съобщи по време на брифинга Людмила Петкова, заместник министър-председател и служебен министър на финансите.

Кондева каза, че процесите, които се извършват по приетия график, ще вървят паралелно с цел да се осигури по-бързо изграждане на болницата. По думите на здравната министърка става въпрос за консултантския доклад, който се очаква особено в частта функциониране на Националната болница за активно лечение на деца и съответно разрушаването на съществуващите постройки там.

"След като приключи етапът на консултантската дейност, ще стартираме процедурата по подготовка и обявяване на обществени поръчки. Този план, който изготвихме ние и взехме предвид всички възможности, съкращава срока по изпълнение на изграждането с девет месеца", отбеляза тя.

На въпрос извършва ли се контрол на дейностите по разчистване на терена, на който ще се изгражда болницата, тя огговори, че вече има всекидневен контрол и изискване фирмата, която работи, да представя седмичен график на дейностите, които се извършват. 

Кондева не беше конкретна по темата как ще бъде кадрово обезпечена педиатричната болница. Не е ясно и как ще се структурира лечебното заведение.

Тя каза, че всички мерки са от плана, част от който е изработен от Обществения съвет - консултативен орган към министъра на здравеопазването по изграждане на болницата. Тези мерки ще бъдат свързани с факта, че структурата на многопрофилната болница ще бъде определена, след като бъде получен докладът от Европейската инвестиционна банка. Тогава ще има пълна яснота за необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост на бъдещето лечебно заведение.

"В момента на територията на град София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатрична помощ. Затова е и идеята за осигуряване на комплексна медицинска помощ. Все още вървят дебати как точно ще се структурира тази болница и дали всички тези 13 лечебни заведения ще трябва да се прехвърлят в новата болница или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата плюс високоспециализирана дейност, като например трансплантационна дейност", каза Кондева. 

Главчев: Не имитираме активност

"Предприехме доста действия на съкращаване на всички срокове, които могат да се съкратят и са по силите на служебното правителство."

Това обяви преди това служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. 

"Не имитираме активност, а искаме реални дейности. До последния ден на това служебно правителство ще следим какво се случва по този проект, а той е приоритетен (заявка, правена от поредица от кабинета и премиери преди него, но болница все така няма-бел. ред.) 

Разчистването на терена, на който трябва да е болницата, започнало на 1 юни неслучайно, посочи още Главчев кодираната символика на старта. 

На 1 юни всички станахте свидетели, че започнахме разчистването на терена на Националната детска болница. Датата не беше избрана случайно. Знаете, че 1 юни е Международният ден на детето и се надявам всички да са ни простили закъснението от ден, тъй като бяхме обещали, че ще стартираме на 31 май", продължи той с разясненията.

"Изключително неприятно впечатление ми направи, че изпълнителят на проекта два дни подред не извършаваше никакви дейности, т.е., когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как те могат да бъдат бламирани от изпълнител. Два дни подред, направихме специална проверка, там нямаше никакви дейности", каза още Главчев в началото на правителственото заседание.