Броят на хората по света, които притежават имущество на стойност поне един милион долара, е нараснал до ново рекордно ниво. Германия защитава третото място, непосредствено преди Китай.

22,8 милиона души по света са имали инвестиционни активи от поне един милион долара през миналата година. Това е с 5,1% повече от предходната година и най-високото ниво от първата оценка през 1997 г. насам, според „Доклада за световното богатство“ на консултантската фирма Capgemini. Това съобщава германската тв ARD. Богатството на богатите също достигна нов рекорден връх от 86,8 трилиона долара. Това съответства на увеличение от 4,7 % в сравнение с 2022 г.

Много милионери в Северна Америка

Регионалните тенденции варират значително. Например растежът в Германия, която през миналата година беше в икономически спад, е явно под средния. Богатството на богатите в тази страна нарасна само с 2,2% до 6,28 трилиона долара, докато клубът на доларовите милионери се разшири с 2,1% до 1,646 милиона членове.

Най-силен растеж бе отчетен в Северна Америка

Богатството на богатите там се е увеличило със 7,2% до 26,1 трилиона долара, а броят на заможните хора е нараснал със 7,1% до 7,431 млн. души. Авторите на проучването посочват като причини за това стабилната икономика, намаляващата инфлация и бума на фондовите пазари.

Германия е на трето място, следвана плътно от Китай

Това обаче не променя световната класация на богатите: САЩ остават начело на списъка на страните с най-много доларови милионери (7,431 млн.). Япония е на далечно второ място с 3,777 милиона, следвана от Германия на трето място с 1,646 милиона. Китай е сравнително близо до четвъртото място с 1,5 млн. души. Докладът за световното богатство на Capgemini, който се изготвя ежегодно от 1997 г. насам, отчита акциите, ценните книжа с фиксирана лихва, алтернативните инвестиции, като например частен капитал, паричните средства и недвижимите имоти, при условие че не са обитавани от собственици. Не се включват колекциите и дълготрайните потребителски стоки. Според информацията анализът обхваща 71 държави, които формират над 98% от световния брутен национален доход и 99% от капитализацията на световния фондов пазар.