„Червената къща", която от години не функционира като културно средище, ще отвори врати през есента.

Пространството за независими творци на улица „Любен Каравелов" 15 в София е отправило покана за представяне на артистични идеи, които ще бъдат включени в репертоара на сцената на „Червената къща" през Сезон 2024/2025, съобщават в прессъобщение инициаторите на идеята от Артвент.

Компанията, която се занимава с арт мениджмънт, маркетинг и реклама на събития, иска да възвърне облика на "Червената къща" като значимо място на културната карта на София, посочват организаторите.

Плановете са отново да бъдат представяни различни сфери на изкуството като театър, кино, литература, танци, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства.

От Артвент подчертават, че и в момента „Червената къща“ е отворена за организирането на различни събития.

Инициаторите на възстановяването на културната дейност в "Червената къща" са актьорите Захари Бахаров и Деян Ангелов, журналистката Ваня Симонска, Кирил Киров - Кико и Велизар Величков и Атанас Боев, познати от екипа на Grabo.bg.

Съоснователят на Grabo.bg Велизар Величков има най-сериозна бизнес история сред съдружниците в компанията. В борда на директорите на акционерното дружество "Грабо медия" през годините са присъствали Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком", шефът на "Нова" Дирк Геркенс и освободената от медийната компания през февруари тази година Стефана Здравкова.   

Нито един от съдружниците в Артвент, която е основана през 2021 г., не контролира повече от 20 % от дяловете.

„Червената къща“ е била дом и ателие на скулптура Андрей Николов. По негова идея архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 година.

След смъртта на Николов, по негово желание, домът му е дарен на държавата за ползване за обществени и културни дейности. През 1974 година къщата е отчасти отчуждена, а две години по-късно синът на скулптора дарява останалата част.

„Червената къща“ е публична държавна собственост. През 2000 година с решение на Върховния административен съд части от имота са върнати на наследниците. След пълно реставриране, през 2004 година тя става център за култура и дебат. Той е затворен 10 години по-късно.