Под ръководството на Софийската градска прокуратура ГДБОП е провела операция, с която неутрализира престъпна група от 11 души, съобщават днес от МВР и държавното обвинение.

Обиските и арестите са били на 4 юни в София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец. 

Извършени са арести на 11 участници в престъпната схема - двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета. Според първоначалните данни от разследването в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тях бандитите нареждали преводи към предварително подготвени свои сметки и картови трансакции в интернет или към акаунти в платформи за криптовалута.

"Част от сметките са открити на името на задържаните (т.е. - "мулетата" - бел. ред.). Средствата, които по предварителни данни са в размер на близо 800 хиляди лева, са усвоявани веднага", пишат днес от МВР.

Общо са претърсени 18 адреса, 6 автомобила, иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. До момента трима от тях са с прокурорско задържане до 72 часа, на други седем е наложена парична гаранция в размери между 5000 лева и 10 000 лева, един е с „подписка".

От пресслужбата на СГП уточняват, че само един е привлечен към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б - затова че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми са привлечени за пране на пари.

Досъдебното производство е за престъпления по чл. 319б, ал. 3 и чл. 253 от НК, работата по което продължава.