Софийският районен съд отхвърли искането на прокуратурата - да бъде отнет и автомобилът БМВ на Ивайло Цветков – Нойзи, обвинен за шофиране след употреба на алкохол.

Както и Клуб Z писа многократно, поправките в закона са факт едва от август м. г. и оттогава безспирно биват критикувани остро - включително Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС прати част от текстовете в Конституционния съд.

Съдия Мирослав Петров посочи в мотивите си днес, че въпросният нов член - 343б ал. 5 от НК, противоречи на конституцията и правото на ЕС и затова няма да го приложи.

Текстът му гласи:

"В случаите по ал. 1- 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му."

По думите на съдията отнемането на МПС е непропорционална наказателна мярка и е несъразмеримо с извършеното престъпление в случая. Той даде пример със законовия парадокс - че в момента при хора, които са извършили убийство на пътя, е оставено на преценка - съдът може да отнеме или да не отнеме.

Стана ясно още, че има висящо конституционно дело по питане от Районен съд-Свиленград за същия член.  

Решението на съда подлежи на протест от прокуратурата пред горната инстанция.

Прокурор Николай Николаев каза пред БТА, че Софийската районна прокуратура именно това и ще направи. Според него така се създавал "притеснителен прецедент"

Съдът и прокуратурата спазват закона такъв, какъвто е приет. Там пише, че автомобилът, който е управляван от водач с над 1,2 промила, се отнема в полза на държавата, каза още той (всъщност излиза, че въпросът е висящ пред КС - б.р.)

В нарочно изявление пред медии говорителят по-късно обяви, че Софийска районна прокуратура е изненадана от това решение, тъй като то преобръща съдебната практика.

"Оценяваме усилията на съда да бъде смел, да утвърждава вътрешното си убеждение, според нас обаче това решение е неправилно, поради тази причина и го протестираме пред Софийски градски съд", каза пред медиите прокурор Николаев.

Според обвинителя сред мотивите на съда е тълкуване на Конституцията и обявяване на част от разпоредба в Наказателния кодекс за противоконституционна. Той добави, че само Конституционният съд има правомощия да обявява закон за противоконституционен.

На 18 март Ивайло Цветков получи условна присъда от Софийския районен съд, включително отнемане на шофьорската книжка.

На 17 ноември м. г. Цветков беше хванат да шофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба показа 2,52 промила. Пред съда той се призна за виновен и се съгласи на споразумение - предложените от прокуратурата 10 месеца условно с три години изпитателен срок.

Също така шофьорската му книжката беше отнета за година и два месеца.