Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон пристигнаха на американското гробище и мемориал в Нормандия в Колвил-сюр-Мер, Франция, където ще бъдат отбелязани 80 години от десанта в Нормандия (познат също като Деня "Д" и Операция "Нептун"), след който армиите на САЩ, Великобритания и Канада нанасят тежко поражение нацистките войски в Северна Франция.

На днешните чествания присъстват също премиерът на Великобритания Риши Сунак, канадският министър-председател Джъстин Трюдо, украинският президент Володимир Зеленски и други значими лидери. Руският държавен глава Владимир Путин по обясними причини не бе сред поканените.

Макрон: Днес отново сте тук, у дома

Френският президент откри речта си с възхвала на американските войници, участвали в десанта, някои от които присъстват на днешната церемония.

"Ние сме свързани от величието на народ, готов да умре на земя, която не е негова, но за кауза, която е. Вие оставихте всичко, прекосихте океана и излязохте на брега на Франция преди осем десетилетия. Вие оставихте всичко и рискувахте всичко за нашата независимост, за нашата свобода. Никога няма да забравим това".

Той награди 11 американски ветерани, на възраст от 98 до 104 години, с Ордена на почетния легион - най-високото отличие на Франция. Макрон целуна всеки от ветераните по двете бузи и сърдечно ги поздрави, като закачи медал на реверите им.

"Вие дойдохте тук, за да направите Франция свободна нация. Днес отново сте тук, у дома, ако мога така да се изразя", обяви Макрон.

Байдън: Няма да изоставим Украйна

Няма да изоставим Украйна. Нека пишат за нас след 80 години, че устояхме.

Това обяви американският президент Джо Байдън в изявление, изпълнено с много сравненията между десанта в Нормандия и продължаващата днес война в Украйна. В началото той изрази възхищение пред храбростта на войниците, които са осъзнавали, че шансовете им за оцеляване са ниски. Президентът поименно изброи присъстващи на церемонията ветерани, изтъквайки индивидуалния принос, който са имали за победата над германската армия.

Байдън сподели, че посещението на американския гроб в Нормандия му е напомнило за историята на Америка.

"Различни раси, различни религии, но всички американци. Всички служиха с чест, когато Америка и светът имаха най-голяма нужда от тях", каза той. "Мъжете, които се биеха тук, станаха герои, не защото бяха най-силните, най-коравите или най-яростните – въпреки че бяха – а защото им беше дадена дръзка мисия с ясното знание, че вероятността да умрат е реална. Но все пак го направиха. Те знаеха без съмнение, че има неща, за които си струва да се бориш и да умреш: свободата си заслужава, демокрацията си заслужава, Америка си заслужава, светът си заслужава. Тогава, сега и винаги".

Според демократа десантът в Нормандия е доказал, че демокрацията е по-силна от всяка армия в света.

"Това, което съюзниците направиха преди 80 години, далеч надхвърля всичко, което бихме могли да направим сами", заяви той. 

Байдън отбеляза, че "тъмните сили", срещу които съюзниците са се борили преди 80 години, не са избледнели. Той изтъкна, че борбата между диктатурите и свободата е вечна и представи, споменавайки жертвоготовността на украинците в борбата им срещу руската армия, се провикна:

"Ние няма да си тръгнем".

Байдън отсече, че е немислима идеята "да се ​​преклониш пред диктатори".

"Да направим това би означавало да забравим какво се е случило на тези свещени плажове. Няма да забравим. Историята ни учи, че свободата не е безплатна ("freedom is not free" - игра на думи на английски език). Ако искате да знаете цената на свободата, елате в Нормандия и вижте. Посетете други гробища в Европа, където почиват нашите паднали герои. Върнете се у дома в Арлингтън (американско гробище за ветерани - там са погребани над 400 000 военнослужещи, включително и бившия американски президент Джон Ф. Кенеди). Помнете, че цената на неконтролираната тирания е кръвта на младите и смелите. В тяхното поколение, в техния час на изпитание, съюзническите сили в Деня "Д" изпълниха своя дълг. Въпросът към нас е: в нашия час на изпитание, ще направим ли същото?"

Според Байдън "трябва да се запитаме дали ще устоим срещу злото, срещу смазващата бруталност".

"Ще отстояваме ли свободата, ще защитаваме ли демокрацията? Ще устоим ли заедно? Моят отговор е "да" и може да бъде само "да". В памет на тези, които се биеха тук, загинаха тук, буквално спасиха света тук – нека бъдем достойни за тяхната саможертва. Нека бъдем поколението, за което историята пише след 10, 20, 50, 80 години. Нека се каже: когато настъпи моментът, ние посрещнахме момента и устояхме".