"Няма да сме партньори за цвят на Бойко Борисов и Делян Пеевски."

Това каза в петък сутрин пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той поясни, че избирателите са разбрали защо е имало сглобка – за да се опитат да направят реформи, но не искат такава сглобка втори път.

"Осъзнахме лимита на възможността да се правят реформи с тях", каза Петков.

И за пореден път поясни каква е сделката – Пеевски държи службите и съдебната власт, а Борисов  - гласовете в парламента, които гарантират, че реформи няма да има и съответно Борисов не е заплашен от съдебни дела. 

"Разбрахме през последните 9 месеца колко е силна тази комбинация. Не са ГЕРБ и ДПС, а са Делян Пеевски и Бойко Борисов в партньорство, което не разрешава на България да направи поредната крачка", каза Петков.

И специално изтъкна, че единствените, които могат да развалят тази сделка, са гласоподавателите.

"Хубаво е да има редовна власт. Но не може да се запазва сделката между Бойко Борисов и Делян Пеевски. Тази България може да е различна. 83% от българите не харесват това, което имат, искат промяна. От 10 българи 8 не харесват здравеопазването, не харесват правосъдието, не харесват сегашната ситуация и искат промяна. Защо само 4 от 8 стават и отиват да гласуват?", попита Петков.

И изтъкна, че вече е станало ясно, че не е хипотетично да имаме образован премиер като Николай Денков, както и това, че е възможно неравенствата да падат.

"Ако трябва да сме опозиция, ще сме опозиция. Ако сме първа сила – ще направим управление", декларира Петков. 

И допълни, че въпросът е не само дали ще излезе математиката на "Продължаваме промяната - Демократична България", но и "дали ще излезе тяхната математика, дали ГЕРБ и ДПС ще имат 121 депутати, евентуално с "Има такъв народ".

На въпрос какво трябва да се направи, за да не се стига до това да няма правителство Петков бе категоричен:

"Много просто – излезте да гласувате".

И заяви, че "ние тази стабилност не я искаме - 1 млрд. от ББР за 8 човека".

Петков изтъкна, че през последния месец "Продължаваме промяната - Демократична България" реално е опозиция на служебното правителство на ГЕРБ и ДПС и като опозиция е успяла да свърши доста работа. 

"В последно време като опозиция направихме доста полезни неща - спряхме строителството на детската болница", даде пример той. И добави:

"Голяма част от частните болници в България имат връзка с ГЕРБ и ДПС. Следете гласуванията и ще видите интересите им. Всеки път ГЕРБ и ДПС защитават интересите на частните болници срещу обществения интерес."

Според него най-големият проблем за еврозоната са "всичките хора, които имат незаконен кеш" и трябва да го обменят, но и да кажат откъде са го взели. Интерес да не сме в еврозоната има и руското лоби.

"Службите е нормално да се чувстват застрашени от нас. Даже съм горд да видя такъв страх и такова усилие да се вкарват срещу нас", коментира Петков, по повод серията компроматни записи, които се появиха в началото на кампанията, насочени само и единствено срещу "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Петков допълни, че след като всички са срещу тях, това означава, че "Продължаваме промяната - Демократична България" е на прав път.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ