Президентът на САЩ Джо Байдън се извини лично на украинския си колега Володимир Зеленски за забавените доставки на оръжие по-рано тази година. Приемането на над 60 млрд. долара военна помощ в американския Конгрес се забави заради републиканците в Камарата на представителите.

Демократът води разговор със Зеленски в Париж, на който обяви нов пакет за Украйна на стойност 225 млн. долара.

"Знаете ли, вие не се преклонихте, изобщо не се поддадохте, вие продължавате да се борите по начин, който е просто забележителен, просто е забележителен – и ние няма да ви изоставим", каза Байдън на украинския президент. "Извинявам се за седмиците, в които не се знаеше какво ще се случи по отношение на финансирането, защото имахме проблеми при одобряването на законопроекта, който трябваше да решим, заради някои от нашите много консервативни членове, които ги задържаха, но го направихме".

Зеленски: Европа е континент във война

Европа е континент във война и Русия няма да спре агресията си по границите на Украйна. Това обяви по-рано през деня Зеленски в реч пред френския парламент.

"Живеем във време, когато Европа вече не е континент на мира, за съжаление", каза Зеленски в обръщението си към френските депутати. "Сега това е насочено срещу Украйна, но утре може да дойде ред на други страни, и вече ясно виждаме посоката на агресията - балтийските републики, Полша, Балканите", заяви украинският президент.

Той отбеляза руските военни действия в Сирия и присъствие в Сахел, които според него показват, че "руският режим не признава граници."

Зеленски каза още, че руският президент Владимир Путин се опитва "да отслаби" страни, засилвайки продоволствената и енергийната несигурност. Той благодари на Франция за подкрепата и изрази надежда скоро да види френски военни самолети в украинското небе, след като френският президент Еманюел Макрон вчера обяви, че ще предостави на Украйна изтребители "Мираж 2000".