Има ли смисъл от предизборната кампания? Резултатите на партиите от първия до последния ден не се промениха фундаментално, агитацията изглежда вяла.

По темата в Z-Каст разговаряме с медийния анализатор Георги Лозанов. Според него, това отчасти е, защото и политиците, и електоратът не очакваха предсрочния вот. Но на тези избори не само в България, но и в цяла Европа е заплашена либералната демокрация - и може да има все повече автократи.

"Това значи, така да се каже, че ние може да чакаме българския Орбан, който бавно да гравитира към български Путин. Това зависи и от този вот", отбеляза Лозанов.

Според него целта на някои политици е избирателите да бъдат заблудени от дребни сюжети и скандали, "в режим на постистина", и да се отчаят.

"Моля ви, гласувайте с оглед на това какво ще стане с България. Както казва Бауман - моралът е всекидневен авторски избор на това какво е добро и зло. Не можем да кажем - всички са маскари, Бай-Ганьовият лозунг. Трябва във всяка ситуация, ако искаш да упражняваш морала си, да можеш да различиш добрите и лошите, колкото и да е трудно", отбеляза той.

Има ли значение предизборната кампания? А журналистите и медиите?

Каква е разликата между гражданския вот и вота на клиентелата?

Какво казва за руската пропаганда у нас фактът, че доскорошен радиоводещ в обществена медия сега е кандидат за евродепутат на прокремълска партия?

Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 157-ми епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.