Следващата седмица генералният секретар на ООН ще заяви пред Съвета за сигурност, че и Израел, и "Хамас" нарушават правата на децата и ги излагат на опасност във войната, предаде Асошиейтед прес.

Генералният секретар ежегодно изготвя глобален списък на държавите и милициите, които застрашават децата и ги заплашват. Страните в списъка варират от Армията за независимост на Качин в Мианма до - миналата година - Русия заради войната ѝ с Украйна.

Сега към тях ще се присъедини и Израел. 

Антониу Гутериш изпраща списъка на Съвета за сигурност, който след това може да реши дали да предприеме действия. Съединените щати са един от петте постоянни членове на Съвета с право на вето и не са склонни да предприемат действия срещу Израел, техен дългогодишен съюзник. 

Друг постоянен член е Русия и когато миналата година Организацията на обединените нации включи руските сили в черния си списък за убийства на момчета и момичета и нападения над училища и болници в Украйна, съветът не предприе никакви действия.

Включването на Израел този месец вероятно само ще постави в центъра на вниманието на световната общественост поведението на страната по време на войната в Газа и ще увеличи и без това високото напрежение в отношенията ѝ със световния орган. 

В предговора на миналогодишния доклад на ООН се казва, че той изброява страните, участващи в "убийства и осакатяване на деца, изнасилвания и други форми на сексуално насилие, извършвани срещу деца, нападения срещу училища, болници и защитени лица."

Ръководителят на кабинета на Гутериш се е обадил на посланика на Израел в ООН Гилад Ердан в петък, за да го информира, че Израел ще бъде включен в доклада, когато той бъде изпратен на Съвета следващата седмица, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в петък.

Войнствените групировки "Хамас“ и "Палестински ислямски джихад“ също ще бъдат включени в списъка. 

Израел реагира с възмущение, като изпрати на новинарските организации видеозапис, на който Ердан говори гневно на ръководителя на кабинета на Гутериш - за когото се предполага, че е бил от другата страна на телефонното обаждане - и го публикува в социалната мрежа "Екс". 

"Хамас" ще продължи още повече да използва училища и болници, защото това срамно решение на генералния секретар само ще даде на "Хамас" надежда да оцелее, да удължи войната и да удължи страданията", пише Ердан в изявление.