Какви са възможните конфигурации за съставяне на правителство след изборите, има ли изобщо такива, може ли Делян Пеевски да застане начело на Министерския съвет? Вижте какво коментираха властимащите и политиците, след като упражниха правото си на вот:

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес след като гласува, че се надява на бързо сформиране на стабилен парламент с пълен мандат, който да доведе до кабинет с пълен мандат.

Главчев избра да упражни вота си машинно.

„Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната”, каза Главчев.

След като гласува - с хартиена бюлетина - съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че българите заслужават ново начало. Според него е време да се направи стабилно правителство, за да може България да се развива, а българските граждани - да бъдат спокойни.

"Очаквам хората да гласуват. Имат избор – с хартиени бюлетини или с машина. Имаше добра разяснителна кампания, надявам се денят да мине успешно", каза Пеевски.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви след като пусна бюлетина, че партията му няма да прави общо правителство единствено с ДПС.

Той каза и че не вижда как ще се състави кабинет.

"От сутринта слушам само заклинания, да се съсредоточим върху европейските избори", призова той.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов каза, че е гласувал за мнозинство за нормална европейска България, което означава да се продължат реформите и развитието напред и за това страната да не се връща назад и на Изток.

На европейските избори Христо Иванов е дал вота си в ЕП да отидат хора, от които няма да ни бъде срам, обясни той.

"Много е важно да призовем хората да гласуват, а не да остават България на самотек", коментира Иванов.

"Гласувах за това да не оставяме България в ръцете на Пеевски" - допълни той.

На въпрос дали е възможно отново да има съвместна работа с ГЕРБ, съпредседателят на ДБ обясни, че от партията на Борисов "изгориха всички допирни точки".

При гласуването си в столичния квартал Бояна почетният председател на ДПС Ахмед Доган каза, че не вижда трайно решение на политическата криза в страната.

"На този етап не виждам трайна формула за управление на страната. След резултатите днес мога да кажа", заяви той пред "Дневник".

Доган отговори отрицателно на въпроса дали вижда съпредседателите на движението Делян Пееевски и Джевдет Чакъров като потенциални премиери след вота.

"Докато двамата- Пеевски и Борисов, са в позицията да взимат решения, няма никакъв смисъл нито да се преговаря, нито да се говори за каквото и да било, защото ние видяхме, че нашата визия за България и тяхната визия за България, са коренно различни. Ние ще продължим да се борим за нашата визия за България и се надявам да има достатъчно свободни българи, които са "за" Европа и ще излязат да гласуват".

Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Без изненада - той гласува с машина.

"Моят страх днес е, че има риск от голям брой купен вот и голям брой корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички свободни българи да гласуват, съществува риск, че бъдещето на нашата родина може да бъде определено от тях - призова той хората да гласуват.

След дълго отсъствие от публичното пространство, днес видяхме и другия съпредседател ДПС - Джевдет Чакъров, да гласува. 

"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България", заяви той.

За експертен кабинет, зад който стоят възможно най-много формации, пък се обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Нинова, без изненада, избра хартията пред машината.

"Трябва да се направи всичко възможно да имаме кабинет. България има нужда от стабилност. Тази политическа нестабилност води след себе си тежки последици за всички ни. Надявам се да има разум и да има кабинет", каза още Нинова.

Последен от лидерите говори Бойко Борисов. Той за пореден път заяви, че няма да прави правителство само с ДПС. И пак се обърна индиректно към ПП-ДБ.

"От "заклинанията" от сутринта не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС, ПП-ДБ не могат с ГЕРБ и ДПС, "Възраждане" казват или сме само ние, или никой". Математика в случая няма, заключи той. 

От сутринта може би само г-н Доган каза, че няма да е стабилно, затова повече да се съсредоточим върху евровота, това са изключително важни избори", заяви лидерът на ГЕРБ.

И допълни, че ако се отиде на нови парламентарни избори, те ще бъдат като днес и би било огромна глупост.

"Редно е сега да ни върнат жеста - наше правителство, ще им дадем един министър", каза по адрес на ПП-ДБ.

Борисов също си избра хартиената бюлетина пред машинната.

Президентът Румен Радев гласува след 13,00 ч. в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в кв. "Редута" в София. Той чака на опашка и даде вота си отново с машина. 

Държавният глава посочи, че гражданската активност не се изчерпва само с явяване пред урните, а означава избирателите да помнят какво са обещавали политиците и да го търсят.

„Ние ще спрем да ходим толкова често до избирателните секции, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес“, заяви президентът Радев.

В отговор на въпрос за президентски политически проект, държавният глава посочи, че преди всеки пореден вот „партийни оракули плашат с „партия на президента“ само и само да може после да си сглобят по-добре собствената сглобка“. Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство, базирано на ценности и на споделени програми, като водещ е общественият интерес, а не страхът, че ще излязат извън властта.

„Но ако така продължава наистина с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи“, допълни президентът Радев.

По думите на държавния глава, последните няколко избори и „сглобки“ са разсъблекли безжалостно дрехите на много партии и политици, които в момента се чудят как да си прикрият „срамотиите“, но без успех.

Президентът Радев отново заяви, че машинното гласуване е бариера за недействителните бюлетини, което е и основният проблем при изборите у нас. По думите му, дали служебното правителство се е справило с организацията на вота ще стане ясно след приключване на изборния ден.