От началото на предизборната кампания до 14:00 ч. на изборния 9 юни са били образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от държавното обвинение днес следобед.

От институцията обявиха и следните данни за водените досъдебни производства от апелативните прокуратури в страната:

АП-София - 33 (районът обхваща от р. Дунав до гръцката граница, т.е. на практика цяла Западна България, б.р.). АП-Бургас - 27, АП-Варна - 23, АП-Велико Търново - 7, АП-Пловдив - 5.

Във Върховна прокуратура работи дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, припомниха от обвинението.

И посочиха още:

"Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент."

Клуб Z припомня, че след известното нежелание от страна на МВР да има подобни звена при министрите Бойко Рашков и Иван Демерджиев, те бяха възстановени, след като Иван Гешев беше свален от поста си на главен прокурор.

Данните на МВР

От пресцентъра на МВР пък съобщават за получени общо 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство от официалното начало на кампанията до 12 ч. днес. Вътрешното ведомство се застрахова, че данните са динамични.

"Напомняме, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР."

До момента са били образувани 99 досъдебни производства, отчитат от вътрешното министерство.

Към 12 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 34 удостоверения на граждани за упражняване на правото им на глас. За периода от 04 юни до момента те са общо 517 броя.