Белгийските избори за Федерален парламент, за евродепутати и местна власт днес бяха белязани от два по-значителни инцидента, съобщиха местни медии. Изборният ден в страната приключи, като първите прогнозни резултати се очаква да бъдат официално обявени след полунощ.

В единия от двата инцидента е бил нападнат председателят на дясноцентристката социално-либерална партия "Обвързаните". Гражданин в нетрезво състояние се е опитал да блъсне политика Максим Прево в река Мьоз. Прево е кмет на Намюр. Местни наблюдатели прогнозират, че неговата партия ще бъде важна при съставянето на следващото коалиционно правителство. 

При втория случай в Антверпен избирател изтръгнал захранването на една от машините за гласуване, след което избягал. От избирателната секция уточниха, че това е наложило забавяне на изборния процес, тъй като всички машини трябвало да бъдат рестартирани.

На няколко места в Брюксел бе съобщено за струпване на дълги опашки от чакащи да гласуват. В някои от секциите на опашка се чакало поне 2 часа. Медиите съобщават, че са допуснати грешки и при 16-годишните избиратели, които тази година за първи получиха право да гласуват за евродепутати. Те обаче упражнили право на вот и за федерални депутати, и за местна власт. Допуска се, че на такива места изборите може да бъдат произведени повторно.