Големият срив на тези избори - до голяма степен предизвестен, е при вота за "Продължаваме промяната-Демократична България". Коалицията губи около 250 000 гласа спрямо последните избори, сочат предварителните данни. 

Според разбивката от екзитпола на "Алфа рисърч" 79 на сто от избирателите на ПП-ДБ отново са гласували за формацията. Гласовете на 4 на сто от тях са отишли при ГЕРБ, на 3 % - при "Възраждане" по 2 % при БСП и "Има такъв народ". Шест на сто са се разпръснали към други партии, които остават под бариерата за влизане. Към "Величие" от тези 6 % са се преляли 2 на сто.

Социоложката Боряна Димитрова коментира, че посоките на движение на загубените гласове са две. Голямата част от симпатизантите просто са останали вкъщи и не са отишли до урните. 

Останалите гласове са се разпределили в малки проценти към други места. ПП-ДБ са се превърнали в донор на формации както на ИТН, така, както това се e случило основно на предишните избори, но в обратна посока, от ИТН и от БСП към "Продължаваме промяната". 

"Имаме едно пъстро разпиляване", посочи Боряна Димитрова, която отново формулира сериозния проблем при избора за кого да гласуват немалка част от гласоподавателите - т. нар. мобилни избиратели, за които идеологическият профил няма значение и които се движат от моментни или личностни мотиви. "Това вещае и занапред електорална нестабилност", заяви социоложката.

Според данните от екзитпола на "Галъп" 92 на сто от гласувалите днес избиратели на ПП-ДБ са повторили вота си. Основният проблем е, че внушителна част от електората на коалицията от предишниге избори сега са предпочели да си останат вкъщи, или "да отидат за гъби", както гласи популярният израз.