„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) остава първа сила в София. Това сочат данните от екзитпола на социологическа агенция „Алфа рисърч“. Резултатът на коалицията в столицата е 32% от гласовете.

Първата в национален план политическа сила ГЕРБ печели с около 10 процентни пункта по-малко в столицата - 22 на сто. На трето място са “Възраждане” с 11%, следвани от БСП с 6% и ИТН с 5% подкрепа. Традиционно слабата в София ДПС има около 1% от гласовете.

За други партии са гласували цели 23% от гласоподавателите, показват данните на "Алфа рисърч".

"Още е много рано да се каже кои точно са партиите, които влизат в това "други". Това обаче показва, че битката от центъра се премества по периферията и имаме много голям брой малки партии, които събират съществена подкрепа", коментира Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

В това число влизат "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова, "Синя България" на Вили Лилков и Петър Москов, "Левицата", както и една от изненадите на тези избори – новата партия "Величие".

"Докато в центъра се водеше битка кой е по-най-виновен за краха на сглобката, по периферията загряват съвсем друг вид обществени нагласи. Развиват се предимно в социалните мрежи. Два са факторите за това - първо избирателната активност, която е изключително ниска. Това показва отношение към политическите партии и елити. И на второ място - разпиляването към малките", добави Боряна Димитрова.