Папа Франциск е приел поканата на президента Петро Порошенко да посети Украйна. Това е разказал пред агенция УНИАН преговарящият по размяната на пленици със сепаратистите Юрий Тандит.

"Преди няколко дни се върнах от Ватикана. Там връчих писмо на светия отец от украинския президент с покана да посети нашата страна. Главата на Римокатолическата църква обяви, че ще посети Украйна", заявява Тандит. Все още не се съобщава за точна дата на визитата.

Досега единственият папа бил в Украйна е Йоан-Павел II, който посети страната през 2001 година.

Папа Франциск редовно отправя молитви за мир в Украйна и призовава за прекратяване на кръвопролитията в тази страна. В събота той прие на частна аудиенция канцлерката Ангела Меркел, с която обсъди размирната обстановка в Донбас.

Папата в автобуса, който закара него и най-близкото му обкръжение в Ариция.

Междувременно светият отец се оттегли в неделя заедно със съветниците за една седмица размисъл в Ариция - предградие на Рим. По време на уединението папата и прелатите ще се фиксират върху "дефектите, които имат всички хора". До петък сутринта пастирът на 1,3 милиарда католици по света и неговите съветници ще се отдадат на размисли и молитви.

"По време на уединението ние трябва да чуем гласа Господен и да коригираме някои наши недостатъци. Освен това ще се изправим пред изкушенията, които ни атакуват всеки ден", изтъкна папата преди тръгването към Ариция.

Светият отец не посочи какво точно има предвид под думата дефекти, но в своите послания той нееднократно е призовавал духовниците да се борят срещу кариеризма, високомерието, лицемерието, корупцията и да бъдат милостиви вместо осъдителни. 

Полиция ескортираше духовниците през цялото пътуване.

 

 

Подробности читайте на УНИАН:http://www.unian.net/society/1047277-papa-rimskiy-priedet-v-ukrainu-s-vizitom.html