Председателят на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка заради резултатите от последните парламентарни избори. Това обяви самият той, след заседание на изпълнителния съвет на партията. "Продължаваме промяната - Демократична България" загуби повече от половината си подкрепа.

Иванов обясни, че не е успял да намери достатъчна подкрепа за политиката си и макар да я смята за правилна е редно да поеме лидерска отговорност и да се оттегли.

"Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в този курс. Този неуспех да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като сглобкаджии, службогонци. Нека някой друг или други хора да намерят нов политически курс или да ревизират този и да го представят по-убедително", каза Христо Иванов.

Той поясни, че това е негово и на партията решение, не ангажира останалите партии в "Продължаваме промяната - Демократична България" и няма да бъде депутат в следващия парламент. Но допълни, че ще остане на терен да работи за своите каузи в друго качество.

"Тази политическа линия беше взривена от ГЕРБ. Те напълно ликвидираха възможността да се води разговор за дълбоки реформи, които да се справят с проблема на злоупотребата с власт, корупцията, беззаконието и безправието в България. Прилепяйки се до Делян Пеевски, те взривиха възможността за подобен разговор и търсене на подобен компромис", смята Христо Иванов.

Иванов каза, че приема присъдата на избирателите, които не са излезли да гласуват. И благодари на хората, които са излезли да гласуват.

"Никакви решения не сме вземали по отношение на коалиционния формат. Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Разговорът как да се надгради представителството на демократичната общност е необходим. Този разговор ще изисква сериозно преомисляне. "Да, България" ще участва в този разговор с новото си ръководство. Не търсете ревизия на коалиционния формат. Разговор за развитие трябва да има, той ще бъде воден, но не търсете ревизия", каза още Иванов.

И допълни, че се надява избирателите да приемат неговата оставка като сериозно отношение и начало за такъв разговор. Иванов вече е уведомил за решението си лидера на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Ако е необходим курбан - ето курбан. Но искам да предпазя нашата общност от търсенето на скалпове, мазане с катран и перушина, спонтанни чистки. Няма много подготвени хора", каза още Иванов.

Той заяви, че компромисът в "сглобката" си е струвал, защото не е имало друга алтернатива. И един ден реформите ще продължат от там, където са спрели.

"Правителство на преяждането с власт тези момчета знаят как се прави, ние сме го виждали", отговори Иванов на въпрос за възможността за съставяне на правителство между Борисов и Пеевски. "Правителство на мачкането и на плашенето сме го виждали. Боя се, че става дума за тежка пирова победа, само че пирът ще го плащаме всички ние. Ще бъдат много силно изкушени, оставени насаме с възможността да преяждат с власт, да заключат вратата на кухнята и да останат насаме с хладилника, ще видим докъде ще го докарат", коментира Иванов бъдещето на 50-ото НС и възможността за съставяне на правителство.