Само една извънпарламентарна партия ще получава държавни субсидии. Това сочат преглед на окончателните резултати след преминалите на 9 юни избори за Народно събрание. По закон субсидия се полага на формациите, прескочили 4-процентната бариера за влизане в парламента, но и на партиите, получили над 1% от гласовете.

В случая между двете граници се оказа МЕЧ - новата партия на Радостин Василев, която получи 2,98%. За нея бюлетина са пуснали 63 988 избиратели. Така на година тя ще взима близо 512 хил. лв. Към момента партиите получават по 8 лв. на глас.

На ръба за взимане на субсидия се оказа ВМРО на Красимир Каракачанов, която на миналите избори реши да не участва, но на тези се завърна в играта. Националистическата сила получи 0,99% или 21 273 гласа. Така заради само 0,01% ВМРО няма да взима държавна субсидия, която би била около 170 хил. лв. Сметката показва, че не са ѝ достигнали едва около 200 гласа.

Още три формации са получили между 1 и 4%. Те обаче няма да имат субсидии, защото са се явили като коалиции. Това са „Синя България“, „Солидарна България“ и „Център“ на Васил Божков.

До момента след предните парламентарни избори субсидия имаше и партията на Стефан Янев „Български възход“. През 2023 г. тя получи 3,06% или 77 420 гласа. Избирателната апатия обаче удари силно и нея. Сега тя има едва 12 320 гласа, равняващи се на 0,57%. Така „Български възход“ вече няма да получава държавно подпомагане.