Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Това съобщи самата тя на пресконференция в партийната централа.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза Нинова.

Тя обаче ще остане депутат в парламента. Нинова обясни, че ще има пряк избор за председател. Не отговори дали самата тя ще се кандидатира отново.

"Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система.

Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност", каза Нинова.

Тя допълни, че само БСП не е влязла в сглобки и договорки.

"Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националния съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим", заяви още Нинова.