Подписката за референдум относно изборните правила бе внесена преди минути в Народно събрание. Около 150 души бе шествието, което тръгна от площада на жълтите павета, и извървя краткия път до втората сграда на НС, където трябва да се остави подписката, на площад "Независимост". 

Групата, състояща се както от граждани, така и от депутати, студенти и известни личности, беше шумна и затрудни движението по булеварда. Сред възгласите на протеста "Оставка" и "Победа" се чуваше и "Мая, преброй ги". 

Подписите се оказаха 550 000, след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се притеснява от провокации, и че ще се събират още, въпреки че вече бяха достигнали нужното количество. 

Подписката за провеждане на референдум влиза днес в Народното събрание.

Това съобщи за Клуб Z по рано днес председателят на Инициативния комитет (ИК)  по събирането на подписката - проф. Георги Близнашки. По думите му били събрани около 600 000 подписа. От ИК обаче прегледали всички списъци и изчистили около 50 000 имена, които не съответствали на законовите изисквания за събирането на посписка - три имена, ЕГН, постоянен адрес и подпис.

От ИК смятат да внесат подписката демонстративно. Събират се този следобяд на стълбите пред Ректората на СУ "Св. Климент Охридски". След това с "шествие" по жълтите павета, ще стигнат до сградата на бившия партиен дом, където тя трябва да бъде приета. "Идеята ни е да я внесем в символичната зала "Св. София", каза проф. Близнашки.

Той смята и че е постижимо, въпреки съкратените срокове, референдумът да се проведе заедно с евровота.

"Имаме огромното желание да предоставим десет дни на Народното събрание, за да може да извърши проверка за редовността на подписите, и още една седмица, през която да могат да вземат решение, и да насрочат референдума с европейските избори на 25 май т.г.", повтори тезата си Близнашки.

Управляващите вече изказаха многократно съмнения в автентичността на подписката, която била събрана твърде бързо. По думите на зам.-шефката на НС Мая Манолова било съмнително как в такива кратки срокове, от 6 март досега, са събрани над половин милион подписа.

По закон пък ГРАО няма срок, в който трябва да провери отговарят ли подписите на изискванията.