Френският президент Еманюел Макрон призова в сряда съперничещите си партии от двете страни на политическия център да се присъединят към него в изграждането на демократичен съюз срещу крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен на предсрочните законодателни избори на 30 юни.

Президентът призна, че е допуснал грешки и че хората са изразили възмущението си на евроизборите на 9 юни, при които обединението му получи малко над 15% от вота - два пъти по-малко от "Националния сбор".

Дори ако екстремистката формация на Льо Пен спечели мнозинство на гласуването, насрочено за 30 юни и 7 юли, Макрон ще остане президент още три години и ще продължава да отговаря за отбраната и външната политика. Но ще загуби контрол върху вътрешния дневен ред, включително икономическата политика, сигурността, имиграцията и финансите.

Макрон обяви на пресконференцията си, че няма да се оттегли, ако претърпи провал на парламентарните избори и подчерта, че не възнамерява да участва в дебат срещу Льо Пен.

Той призова "нашите сънародници и политически лидери, които не се разпознават в екстремистката вълна" да "изградят нов проект... коалиция за управление, коалиция, която да действа в услуга на французите и на републиката".

Той обеща да наложи по-твърда политика по въпросите на имиграцията, сигурността и правосъдието.

"Предложенията на крайнодесните няма да решат проблемите и само ще унищожат конституционното върховенство на закона във Франция", каза Макрон.

Президентът обяви и че "маската" на някои партии е паднала, с оглед опитите им да участват в "неестествени съюзи". По-конкретно Макрон осъди лидера на "Републиканците" Ерик Сиоти, който призова консервативната му партия да се коалира с "Националния, сбор". Според държавния глава Сиоти е сключил "сделка с дявола".

Не всички от "Републиканците" са съгласни с позицията на Сиоти.

"Той вече няма да бъде председател на републиканците", обяви съпартиецът му и сенатор Агнес Еврен пред BFM TV. "Той ще бъде уволнен, той няма легитимност".