Сдружението БОЕЦ сезира ДАНС срещу неформалния лидер на партия „Величие“ Николай Марков за шпионаж в полза на Русия. Неправителствената организация се позовава фактически на самопризнания на Марков и негов пост във фейсбук от миналата година. Водачът на новата парламентарна партия пък отвърна в социалната мрежа със серия от обиди към БОЕЦ и други публични фигури.

От сдружението припомнят следния текст, написан от Николай Марков във фейсбук на 16 юни 2023 г.

„Според тях, аз не правя нищо! А според мен, те. Всеки ден получавам по разузнавателни канали десетки клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна. Не ги пускам в мрежата по много причини. Изпращам ги по засекретен канал директно в Москва, за сведение и разпореждане. Моята работа си я върша както виждате, нищо не ме спира. Но си мисля друго! Защо структурите на Възраждане мълчат като риби по темата? Те не виждат ли какво се случва в техните общини или нямат видео камери? Защо не показват тези неща от парламентарната трибуна? А по други начини? Някаква съпротива да виждате? Приказки много, но дела никакви! Патриотична нула.“

От БОЕЦ припомнят, че Николай Марков е бивш служител на НСО и е избран за депутат от „Величие“.

"БОЕЦ" изискваме от ДАНС да извършат незабавно задълбочена и всеобхватна проверка на представените от нас данни и информация за шпионаж в полза на Русия и въпроси за заплаха за националната сигурност на страната и действията на Николай Георгиев Марков. Да се предприемат незабавни действия предвид, че Николай Георгиев Марков е избран за депутат и след встъпване в длъжност ще разполага с достъп до класифицирана информация, включително и до доклади и информация на българските разузнавателни служби и на българската армия“, зоват от сдружението.

От БОЕЦ искат ДАНС да провери и дали партия „Величие“ е свързана с дейност в полза на Русия „и/или с някакви икономически, финансови и други престъпления от общ характер“.

Разполагаме с информация, че Ивелин Михайлов (другият неформален лидер на партията) притежава и създава паравоенни формирования, а в негови публични изказвания призовава за създаване на Варненска народна република, която да се отцепи от България, посочват още от БОЕЦ. Прилагат и линк към публикация във в. „Капитал“, озаглавена „Ветринска народна република: "Исторически парк" се въоръжава“.

Последва реакцията на Николай Марков – отново във фейсбук.

„Гошко боеца не читатель, а писатель! Оказа се, че доносничеството е възприето повече от борците за демокрация, отколкото от всички други. Освен това, пословичната им формална логика е като на скарида. Има неща, които трябва да приемем, колкото и да са тъжни. Хора са, все пак. Иначе, бойци викат били - писатели, не читатели! Доносници“, написа Марков.

Припомняме, че председателят на БОЕЦ се казва Георги Георгиев.

По-късно последва нов странен пост на Николай Марков във фейсбук:

"ДАНС са много благодарни на гошко боеца, афера пеевска, кардам ефенди и ман*ал-коци, за доносите срещу Негово Величество Николай Марков. Този мръсен шпионин е разкрит от гордите бдителни граждани и предаден на дансаджийската гилотина. Спете спокойно деца! Вече няма шпиони в клета майка България. Чисто е. Само клетници в нея останаха."