Европейската комисия днес по обяд отрече да е получила предложения от новото гръцко правителство за бюджетни мерки и реформи, които да станат основа за преговори за продължаване на финансовата подкрепа от неговите кредитори.

„Не сме получили никакъв списък от гръцките власти...крайният срок е до края на понеделника, така че те имат време днес до полунощ“, каза Мина Андреева, говорителка в Комисията.

Тя уточни, че разговорите между гръцките власти и институциите (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) продължават.

„Така че е нормално документи да циркулират, но официалното предаване, както беше споменато в Еврогрупата, трябва да стане до края на деня днес“, каза говорителката.

Тя отказа да спекулира, какво би се случило, ако институциите не са удовлетворени от предложението на Гърция.

На среща на Еврогрупата миналия петък, финансовите министри на Гърция и на 18-те останали членки на общата валута подписаха споразумение по принцип финансовата помощ за страната срещу режим на икономии и реформи да продължи още четири месеца.

Според документа левичарското правителство в Атина трябва да представи днес до полунощ списък от главните си намерения и ако те бъдат приети от партньорите, да започне детайлни преговори по осъществяването им, които трябва да завършат не по-късно от края на април.

От оценката на институциите (бившата тройка – ЕС, ЕЦБ и МВФ) за изпълнението на тази програма зависи дали Гърция ще продължи да получава спасителните заеми по сегашната програма, без които не може да обслужва външния си дълг и рискува да изпадне от Еврозоната.

Възможно е през идните четири месеца да се водят  и преговори за трета програма за подпомагане срещу реформи, защото за разлика от Ирландия и Португалия, които вече успешно излязоха от такива програми, Гърция не изглежда способна се върне към кредитиране от международните финансови пазари.