Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за над 25 000 лева заради скандално инсценираната от полицаи хулиганска проява със скъсан пагон.

Това съобщи правният сайт news.lex.bg.

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Едва в края на 2018 г. Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в мотивите към присъдата се казваше, че показанията на полицаите по делото "са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част", пише lex.

Според разказа на двамата младежи в нощта на 14 септември 2013 г. след купон минавали с приятели покрай паркинга на РПУ-то. Цонев и Стоилова били прегърнати, когато момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници - свалено на земята. Момичето започнало да вика, бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното.

Последвалата техническа експертиза показала, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави дори от плата. Т.е. трудно е да бъде скъсано, дори и умишлено. Възможно е само с нож или ножица. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана. Излъчени записи също показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението.

Назначена бе и проверка от Инспектората към МВР, приключила със заключение, че униформеният е излъгал.

Жалбите на Стоилова до прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случая приключват с отказ за образуване на досъдебно производство. Тази в Европейския съд по правата на човека обаче приключи с признание от българските власти, че не са извършили разследване. Стоилова заведе иск срещу прокуратурата за вредите от незаконното обвинение.