Всяко семейство в София - независимо дали от майка и баща, самотен родител и детето му, или двама партньори - трябва да бъде зачитано. Това обявиха в декларация в началото на заседанието на Столичния общински съвет от коалицията ПП-ДБ-"Спаси София".

Общинският съветник Христо Копаранов прочете декларацията на групата, като посочи повода - предстоящите две масови шествия през следващата седмица в столичата, "Шествие за семейството" и "София Прайд". 

"От няколко години провеждането на тези две събития се използва за противопоставяне на групи граждани. Това противопоставяне обаче е безсмислено и е една фалшива дилема. Групата общински съветници на ПП-ДБ-СС изразява пълната си подкрепа за всяко семейство в София, както и пълната подкрепа на всеки, който иска да може да изживее живота си в София с достойнство и без страх. Такъв, какъвто е и с този, с когото е избрал да прекара живота си", обяви той.

По негови думи, семейството не е "просто една математическа формула".

"Семейството е нещо много повече от майка, баща и техните деца. Самотните родители и техните деца са семейства. Двама партньори също са семейство. Семейството е хората, които обичаш, и хората, с които искаш да градиш живота си. Хората, с които сте неразривно и завинаги свързани. Затова всяко семейство трябва да бъде подкрепено и ценено. Зачитането на един вид семейство по никакъв начин не застрашава другите. Напротив. Утвърждава ги."

Единственият вид семейство, който от ПП-ДБ-СС не могат да подкрепят, е това, което се "превръща в параван за домашно насилие и неравенство".

"Затова когато години наред хиляди граждани излизат, за да ни казват, че се чувстват онеправдани, че живеят в страх, че са лишени от права, ние сме длъжни да ги чуем и да ги защитим. Длъжни сме да превърнем София в сигурен и приемащ град, където всеки може да живее живота си достойно и гордо, стига да не вреди на другите.

Длъжни сме да гарантираме, че никога повече няма да бъдат убивани български студенти, защото приличат на някакви. Длъжни сме да гарантираме, че никога повече български деца няма да чупят пръстите на своите връстници, защото има женствен глас. Че от най-високите трибуни на държавната и местната власт няма без капка срам да се лее противоконституционна и арогантна реч на омразата, абсурдна дезинформация и опасни лъжи по адрес на наши съграждани", заяви още Копаранов.

И подчерта, че "София Прайд" е едно от събитията, които се борят за това - всеки различен да бъде третиран еднакво. На този коментар имаше изблици на смях в залата. 

Стана ясно, че Иван Виделов от БСП е поставил голям плюшен розов еднорог на мястото до Копаранов. Той не обърна внимание на детинската реакция и продължи с изказването си.

"Затова групата ПП-ДБ-СС подкрепя правото на всеки да отстоява своите искания чрез мирни и правозащитни събития, като "София Прайд". Групата на ПП-ДБ-СС подкрепя и българското семейство. Семейство на двама души и техните роднини, живеещо в любов и разбирателство, без насилие. Всички семейства са ценни. Всички имаме семейства. Някои сме родени в тях, други ги избираме, трети ги създаваме. Благодаря за вниманието и за показаното уважение."