Решенията, които се взимат с помощта на системата за видеоарбитраж (ВАР), ще бъдат обяснявани на зрителите пред телевизорите, както и на тези на стадионите, съобщиха от УЕФА дни преди началото на Евро 2024 в Германия.

По трибуните ще се показват обяснения на ситуацията на електронните табла на стадионите, докато подобни графики ще излизат и по време на прякото излъчване. Като пример от УЕФА посочват, че вместо да се дава дузпа за игра с ръка, както казват сегашните обяснения, ще се навлиза в подробности, като се посочват коя ръка, на кой играч и в каква позиция е била, за да се вземе това решение.

"Опитваме се да направим процеса по-прозрачен и ясен", каза изпълнителният директор на УЕФА по съдийските въпроси Роберто Розети. 

Италианецът добави, че футболистите и треньорите на отборите вече са запознати с новите инструкции при употребата на ВАР и промените, които ще бъдат направени. 

Той допълни, че ще се използва изкуствен интелект при обработването на ситуациите, за да може решенията да се взимат много по-бързо, информира БТА.

Европейското първенство се открива в петък в Мюнхен с мача между Германия и Шотландия.