Възрастна жена е пострадала и е в "Пирогов" с изгаряния след злополучни ремонтни дейности на тротоар в Костинброд, при които от взрив е разрушена част от къща. По време на инцидента в дома е била 78-годишна жена, която е получила тежки изгаряния. Линейка е пристигнала за 3 мин. и е откарала пострадалата в "Пирогов", съобщава Нова тв.

Нараняванията от 2-ра към 3-та степен са по главата, двете ръце и двата крака на пострадалата. Тя е в тежко състояние, казаха пред медията от Центъра за спешна медицинска помощ. Жената е с 28% изгаряния. В момента раните ѝ се обработват. Тя ще остане за лечение в реанимация, а след това ще бъде оперирана.

Къщата е двуетажна с таванско помещение. Едната от стените ѝ според Нова тв е почти напълно срутена.

Взривът е предизвикан в резултат на изкопни дейности - рехабилитация на целия булевард "Обединена". Багерист по невнимание спукал една от тръбите на газопреносната мрежа и започнало изтичане на газ. Според местните тръбата е била инсталирана много плитко в земята. 

Незабавно на място е изпратен автопатрул, както и екипи на пожарната. Към момента ситуацията е овладяна, течът на газ е спрян, а пожарът е изгасен. На място все още има полицейски екипи, периметърът е обезопасен и движението е отклонено, казаха за БТА от ОДМВР. 

Прокуратурата се заема

По-късно от прокуратурата съобщиха, че под надзора на РП-Костинброд се извършват незабавни действия по разследване за причинен взрив и има досъдебно производство по чл.134 от НК.

"На този етап от разследването е установено, че днес, 14.06.2024 г., при извършване на ремонтни дейности със строителна техника – багер, е бил засегнат газопровод от газопреносната мрежа на града. Той се е намирал на около 30 см дълбочина в земята.

Образуваната струя от газта е причинила късо съединение в електрическата верига към намиращия се в близост частен имот. В резултат на инцидента е пострадала 79-годишна жена, която се е намирала в засегнатата къща", поясняват обвинителите.

Допълва се, че освен пострадалата жена, от ударната вълна са причинени имуществени щети по къщата и по лек автомобил.

"По досъдебното производство ще се извършат всички действия по разследването за установяване причините за действията на водача на багера, както и други, допринасящи за изясняването на случая", пишат още от държавното обвинение.