След години на кризи, война и неприятни новини за икономиката Европа може да забрави лошото и да си отдъхне поне за месец. Днес в 21 часа германско време започва лятната футболна приказка – Европейското първенство.

По традиция то ще бъде открито с първия мач, който е на домакините. Германия играе срещу Шотландия в Мюнхен.

Препълнени стадиони, весели фенове, публичен стрийминг на всеки мач - стотици хиляди запалянковци и обикновени туристи вече пристигнаха в Германия.

Европейското ще бъде открито със спектакъл от фойерверки, музикални изпълнения, а на стадиона в Мюнхен купата, която ще вземе победителя, ще внесе вдовицата на починалия през януари Франц Бекенбауер Хайди. С този жест ще бъде почетен един от най-големите фуболисти не само на Германия, но и в света.

Сигурността

Събирането на толкова много хора на едно място обаче е свързано и с много рискове. Затова германската полиция ще е накрак, като са мобилизирани 20 000 души от силите за сигурност, които ще се грижат за това първенството да мине спокойно. Това е най-голямата полицейска мисия в цялата история на федералната република. Всеки стадион предварително се претърсва от сапьори и кучета, обучени да намират взривове, а сигурността е и една от причините Германия да върне граничния контрол по време на първенството.

Икономиката

Според Тимо Цимерман, професор по спортен мениджмънт в Международното висше училище по мениджмънт (ISM) в Дортмунд, истински икономически бум очакват гастрономията и производителите на спортни стоки Adidas, Nike и Puma, които оборудват отборите и разпространяват мърчандайзинга сред феновете. Само актуалната фланелка на DFB, която на моменти беше разпродадена, сега се продава за 100 евро.

Бизнесът с фланелки и артикули за мърчандайзинг, като например футболни топки за Европейското първенство, се смята за бизнес за милиарди долари. Въпреки това не е ясно колко всъщност генерира едно голямо събитие като Европейското първенство по футбол за спортните марки. Това е така, защото то не е включено в годишния доклад на Adidas, например.

Краткосрочен тласък за ресторантьорите

Същото е положението и с приходите на ресторантьорите, хотелиерите и търговците на дребно. Много от тях вярват в краткосрочното увеличение: бира, закуски, барбекюта - те се купуват повече от обичайното за Европейското първенство.

"Тези, които вече мислят за евентуална покупка на нов телевизор и също са футболни фенове, ще си кажат: "Това е Европейското първенство. Имаме летни олимпийски игри в Париж. Защо да не си купим телевизора сега, а не по Коледа?", казва Андреас Полман от Федералния институт за спортни науки в Бон и добавя, че Германската асоциация за търговия на дребно HDE очаква Европейското първенство да генерира допълнителни продажби за търговците на дребно в размер на 3,8 млрд. евро.

Други не смятат, че спортното събитие ще създаде специален икономически бум - а по-скоро, че то частично ще измести конкуренцията. Ако футболните фенове населят даден град, обичайните градски туристи може да останат настрана, посочва Андреас Полман:

"Еврото може да се похарчи само веднъж. Това, което едно семейство харчи за билети за мач, не може да бъде похарчено за кино или други развлекателни дейности. Парите не са произволни.“

Талисманът

Той е част от отбора още от Европейското първенство през 1980 г: Официалният талисман. Има и талисман на Евро 2024 - името му е Албeрт и представлява кафяво мече. Името Алберт надделя в гласуването на потребителите на UEFA.com и учениците от цяла Европа. То изпревари други предложения като Бернардо, Бернхарт и Херци с 32% от гласовете.

Филип Лам заяви за появата на талисмана: "Като баща знам колко е важно да се насърчава въображението на децата. Надяваме се, че с нашия талисман сме създали забавен и очарователен герой, който ще помогне на децата да се наслаждават на футбола.“

Лошите новини

Е, не всичко може да е приказка дори и в приказките. Европейското изненада феновете и с една ужасно лоша новина – бирата по стадионите ще струва двойно и вместо обичайните 4,50 евро за половин литър, ще се продава за 10. Естествено, новината предизвика бурни протести, но УЕФА, която печели от продажбата ѝ, остана непоклатима. Но пък като компенсация метеоролозите обещаха обрат в дъждовното  и хладно напоследък време в Германия – слънце и летни температури ще има по време на цялото първенство.

Кой ще е шампион?

Въпросът на въпросите е кой ще стане европейски шампион. За фаворити се смятат Германия, Франция и Англия, като Англия има най-големи шансове според специалистите. Ако тя вземе купата, това ще е първата ѝ титла на европейски шампион.