Изборите минаха, а присъдата е вече официална - нито една, нито две партии могат да направят правителство. Бойко Борисов иска такова само с евроатлантици, а от ПП-ДБ искат да са в опозиция. Следва ли от това сценарият, който се появи ден преди вота - за пръв път коалиция между ГЕРБ и ДПС, с "едно рамо" от "Има такъв народ"?

По темата разговаряме в новия Z-Каст с политолога Кристиян Стефанов.

"Този момент настъпи - влизаме в нов етап. Процесите, започнали от протестите срещу Борисов - това приключи. Видно е, че има реабилитация на партиите от статуквото. Според мен Борисов ще направи коалиция с ДПС, но не открито, а под формата на програмно правитество, експертен кабинет."

Делян Пеевски много иска да излезе от списъка "Магнитски" и затова наблюдаваме тези опити да се покаже лоялност към САЩ, смята политологът.

На въпроса какво можем да очакваме от най-новата партия в парламента - националистите от "Величие", Стефанов отбеляза, че те видно променят посланията си, смекчават тона спрямо това, което е било в кампанията, и вероятно ще го смекчат още, ако изглежда, че ще имат 4-годишен мандат.

"Когато една партия води по-крайна кампания и обира тези гласове, а в парламента се смекчава, това най-често води до нейното отпадане. И това ще е съдбата на "Величие."

Ще оцелее ли ГЕРБ при една коалиция и общо управление с ДПС?

Легитимен ли е парламент, избран от под 35% от избирателите? Ще има ли реални политически последствия от ниската активност?

Какво казват последният вот и подобен бъдещ кабинет за българската демокрация?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в Z-Каст 158:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.