Руският президент Владимир Путин заяви, че "незабавно" ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Ще направим това незабавно", подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи. "Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования", допълни президентът.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.   

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна, а Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си и че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена.  

Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел "окончателно решаване" на украинския конфликт, а не просто неговото "замразяване".  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна, налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на рускоговорящото население на страната.

Тези точки трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения" и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, каза още Путин. 

Според него настъплението на руските войски към украинската столица Киев през 2022 г. е имало за цел да накара Украйна да се съгласи на мирно споразумение и че не е имало намерение за превземане на града, предаде Ройтерс.

Киев и Западът казват, че Москва е възнамерявала да превземе Киев и да назначи проруска власт в украинската столица, но е била отблъсната с яростна украинска съпротива.

"По онова време - през февруари и март 2022 година, нашите войски настъпиха към Киев. По този въпрос и тогава, и сега от страна и на Украйна, и на Запада, има доста спекулации. /.../ Нашите подразделения чакаха в подстъпите на Киев. Военните ведомства и силите за сигурност разполагаха с разнородни варианти за евентуални наши следващи действия. Но никой нито е говорил, нито е помислял за никакво политическо решение за щурм на тримилионен град", посочи Путин, цитиран от ТАСС.

 Киев не вижда мирно предложение при условията на руския президент Владимир Путин за прекратяване на огъня в Украйна, каза Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент.

"Няма нови "мирни предложения" от Русия. Путин само повтори "стандартния набор на агресора", който вече беше чут многократно. Съдържанието му е доста конкретно, крайно обидно за международното право и абсолютно красноречиво говори за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите", написа Подоляк на страницата си в социалната мрежа X.

По думите му в предложенията на Путин няма "никаква новост или желание за прекратяване на войната".

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Александър Литвиненко каза пред Financial Times, че условията на Путин са неприемливи за Киев, а руският президент с изявленията си показва, че не желае да преговаря.

"Не е Украйна тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от окупираната украинска територия", коментира от своя страна днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той говори в края на срещата на министрите на отбраната от страните членки в Брюксел.

"Това предложение на практика означава, че Русия би имала правото да окупира още повече украинска земя. Твърдението им, че тези 4 области не са украински, показва единствено, че предложението не е направено в дух на разбирателство", допълни Столтенберг.

Коментар направи и американският министър на отбраната. 

„Путин окупира незаконно украинска суверенна територия и изобщо не е в позиция да диктува на Украйна какво да прави за възстановяването на мира, коментира шефът на Пентагона Лойд Остин след срещата в Брюксел. - „Това е точно онова поведение, което не искаме да виждаме. Не искаме да виждаме как лидер на една страна се събужда един ден и решава, че иска да заличава граници и да анексира територии на съседите си. Това не е светът, в който някой изобщо би искал да живее.“

Остин допълни, че Путин може да спре войната още днес, ако изтегли войските си от Украйна.