Има голяма разлика, оказва се, между нормалната политическа логика и политическата логика на избирателите, известни като умни и красиви. По-точно - логиката на онези над 300 хил. души, бивши гласоподаватели на "Продължаваме промяната - Демократична България", които на последните избори не излязоха да гласуват.

Според нормалната политическа логика управлението на Николай Денков е изключително успешно за градската десница. Градскодесните не са имали толкова власт от времето на Иван Костов. Само дето Костов имаше 137 депутати зад себе си, а Денков - само 63.

Управлението на Денков се придържаше и изпълняваше почти изцяло програмата на умните и красивите. Само за няколко месеца се направиха промени в Конституцията, а България влезе, макар и частично, в Шенген. Дори МОЧА падна.

Според логиката на умните и красивите обаче резултатите нямат значение. Има значение неприятната компания, в която са постигнати.

Според нормалната политическа логика "Продължаваме промяната - Демократична България" трябваше да увеличи своята политическа подкрепа. В нормалния свят добрите резултати водят до добро възнаграждание.

Според логиката на умните и красивите обаче политиците от "Продължаваме промяната – Демократична България" трябваше да бъдат сурово наказани, което й стана. И така се пропусна възможността градската десница да стане първа политическа сила, което щеше да се случи дори само ако бе запазила резултатите си от предишните парламентарни избори.

И тогава започнатите, но недовършени реформи можеха да продължат. И да станат почти безалтернативни.

Протестиращите срещу третото правителство на ГЕРБ можеха да нанесат окончателния си удар. Вместо това те върнаха ГЕРБ и ДПС на бял кон. Подобна възможност умните и красивите скоро едва ли ще имат. 

На последния парламентарен вот умните и красивите имаха ясен избор, разяснен им включително на билбордове – Николай Денков или Бойко Борисов и Делян Пеевски. И те, с негласуването си, избраха Борисов и Пеевски, срещу които до скоро протестираха.

Избирателите на ГЕРБ наказаха своята партия. И имаха основания.

При управлението на Денков ГЕРБ бе притисната до стената. Дотолкова бе притисната, че като първа сила подкрепи правителство на втората.

Бойки Борисов и Делян Пеевски подкрепиха промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, които до скоро бламираха. И дори се подиграваха с възможността те да бъдат реализирани.

Борисов и Пеевски за това и развалиха "сглобката". Просто отстъпките, които направиха, в един момент им дойдоха в повече.

Според нормалната политическа логика би трябвало да вярваш на фактите и на резултатите, постигнати от собствената ти политическа сила. Според политическата логика на умните и красивите обаче трябва да се вярва на кафявата пропаганда за мазни турски кафета в корпулентен скут и пудели с кеш.

Христо Иванов подаде оставка. Така се прави.

Само че сред умните и красивите малцина са тези, които се решават да се впуснат в политиката. Малцина са онези, които са склонни да поемат отговорност, да се подложат на кафявата медийна помия, която задължително се излива срещу тях.

Виж, критикари, дето стоят отстрани и дават акъл - с лопата да ги ринеш. Те критикуваха Иванов, докато беше лидер, сега пък го критикуват защо подаде оставка.

Въобще цяло чудо е, че все още се намират хора, които се навиват да са политически представители на вечно недоволната умнокрасива пасмина. И сега въпросът ще има ли въобще политическо представителство на градската десница или се отива към поредния разпад, е напълно актуален.

Абсурдът е, че този въпрос е на дневен ред, след едно изключително успешно за същата тази десница правителство. Глупав, по-глупав, най-глупав, умен и красив. Това е положението.

Заради логиката на умните и красивите, партиите от коалицията "Магнитски" са първа и втора политическа сила. С негласуването си именно те изпраха Борисов и Пеевски.

Заради логиката на умните и красивите вече, освен "Възраждане", в парламента имаме и "Величие". А и един "Меч" също напира да разсече 4-те процента. Защото умните и красивите са омерзени и не гласуват.

Въобще на тази държава щом това са й умните и красивите, да не се чудим какви са й тъпите и грозните!