5:1 – дори и най-големите оптимисти и фенове на германския национален отбор не си представяха такова начало на Европейското първенство. Германия буквално смачка шотландците в мача за откриването и с това даде силна заявка като един от най-сериозните претенденти за шампинската титла.

Другите фаворити за европейски шампион са Франция и Англия, като залозите, а и специалистите посочват най-често английският подмладен отбор като най-вероятен победител. Или така бе до вчерашния мач.

Роналдо, Белингам, Мбапе - много от фаворитите на това Европейско първенство живеят от своите суперзвезди. Но не и при германците. Голямата звезда на германския национален отбор се казва „Маншафт“ – отбор. Отборът е звездата. Това е и голямата разлика с останалите хутболни тимове, отбелязва днес „Шпигел“.

Например манията по англичанина Джуд Белингам наскоро достигна кулминацията си в рекламата на Adidas, която безцеремонно възложи надеждите на цяла една нация на това 20-годишно момче. Но германците са алергични към култове към личността и ги избягват упорито. Разбираемо, историята им се отразява дори и на футбола. Затова моментите на футболна брилянтност в откриващия мач срещу Шотландия бяха разпределени на много рамене: Флориан Вирц влезе в учебниците по история като най-младия голмайстор на Германия на Европейско първенство (вкарвайки в 10-а минута), Джамал Мусиала се опияни от дрибъла си и сам вкара в 19-ата, диригентът на отбора Тони Кроос разпределяше топките с инженерна точност.

След такъв мач прякорът маншафт вече не е само пиар лозунг, а и реалност – маншафтът игра като отбор.

Най-късно след четвъртия германски гол черно-червено-златната част от 66-хилядната мюнхенска публика изпадна в еуфория и запя като един. Първо "О, колко е хубаво", след това скандирания "Томас Мюлер" изпълниха родния стадион на баварския ветеран, когато той влезе като резерва. И накрая, при последния съдийски сигнал, арената изригна с "Мейджър Том".

Треньорът Юлиан Нагелсман също получи своите бурни аплодисменти и дори се наложи да прекъсне интервюто си за германската телевизия, тъй като не се чуваше нищо от скандираният на името му. Той обаче по типично германски запази скромност и определи категоричната победа като "добра и важна", но само първа стъпка в турнира. Веднага след мача пред медиите той заяви повече от скромно: "Това е основа, върху която можем да градим".

Доброто настроение е запазена марка не само за германцските фенове обаче. Федералната република се постара следващите четири седмици да оставят незабравими хубави спомени във всички приятели на футбола. Първенството беше открито в Мюнхен с пъстро шоу и много емоционални жестове. Вдовицата на Бекенбауер Хайди внесе трофея на Европейското първенство на стадиона под възгласи и аплодисменти. Тя отправи въздушна целувка към небето, поздравявайки така покойният си съпруг и предизвика сълзи в очите на хиляди в публиката. С този жест бе почетен един от най-големите фуболисти не само на Германия, но и в света.